Comuna din România care va depăși în curând populația Brăilei. Este vorba despre Florești, de lângă Cluj-Napoca. Potrivit expertului în politici publice Robert Santa, numărul de nașteri a fost egal anul trecut cu numărul de nașteri din Brăila.
”Numărul de nașteri din Florești, suburbia Clujului, care avea doar 6.000 de locuitori în 1992 a fost egal anul trecut cu numărul nașterilor din Brăila, care avea 234.000 de locuitori în 1992. Dacă acest trend continuă, peste câțiva ani cele două localități vor intra în convergență deplină, deși în 1992 Brăila era de 39 de ori mai mare. Aceste diferențe sunt dramatice din multe puncte de vedere, dar mai ales din cauză că vedem cum populația este concentrată în alte locuri decât este concentrată infrastructura”, a mai spus Robert Santa, potrivit Hotnews.ro.
Potrivit expertului în politici publice, mai sunt și alte comune care vor ajunge să depășească în curând anumite capitale de județ.
„Popești Leordeni va depăși, cu actualele tendințe, Râmnicu Vâlcea ca populație. De asemenea, în următorii 20 de ani România ar putea avea aceeași populație ca cea a Israelului, care era de peste patru ori mai mic în 1992, iar în 1948, când s-a înființat, avea de 23 de ori mai puțini locuitori decât România”, explică Robert Santa, expert în politici publice și coordonatorul activității de cercetare al think-tankului Rethink România.
Expertul în politici publice mai spune că toată infrastructura României, nu doar cea de transporturi, ci și școlile, colegiile naționale, liceele profesionale, spitalele, toate acestea sunt făcute pentru numărul populației de la începutul anilor ’90.
Mai sunt și alte comune în care în curând populația va fi mai numeroasă decât în municipii, avertizează Santa. De exemplu, Slobozia Bradului, o comună din județul Vrancea care avea puțin peste 4.000 de locuitori în 1992, are acum mai multe nașteri decât Deva. De asemenea, în Miroslava, o comună din Iași, s-au născut mai mulți copii decât în Reșița, iar în Vicovul de Sus, un oraș situat la granița dintre județul Suceava și Ucraina, este pe cale să depășească Mediașul.
„Cu tendințele pe care le vedem acum, România va avea aceeași populație ca statul Israel, care era de peste patru ori mai mic în 1992, iar în 1948, când s-a înființat, avea de 23 de ori mai puțini locuitori decât România”, avertizează spus Santa în cadrul unui eveniment ce a avut loc la Brașov.
Expertul în politici publice mai avertizează că România va arăta într-un mod total nou, amintind că până nu demult, județele din țara noastră aveau câte un municipiu standard care era mai mare, mai proeminent, cu un ecosistem de școli (de regulă era unul sau două colegii naționale foarte bune, unde îți dădeai copiii să învețe bine), un spital județean.
Expertul spune acum că situația s-a schimbat, iar multe județe se află într-un declin demografic care le plasează în poziția de a nu mai putea oferi aceste servicii, în timp ce mulți locuitori au ajuns să trăiască în zone unde aceste servicii sunt suprasaturate.
Florești, Popești Leordeni, Chiajna, Bragadiru, Miroslava, Giroc, Dumbrăvița sau Șelimbăr sunt toate localități care au creștere demografică ridicată. Din nefericire, nu au și serviciile de care are nevoie populația lor și practic infrastructura de servicii publice nu mai este bine plasată pentru a servi nevoile populației.