Comunitatea românilor din Spania scade de la an la an. Dacă la începutul anilor 2000 regatul Iberic era foarte atractiv pentru români, în ultimii 10 ani comunitatea românilor s-a micșorat cu aproape 30% în ultimul deceniu.
Salariile mici și viața scumpă i-au făcut pe români să se reorienteze. Unii s-au întors acasa și cu banii câștigați și-au făcut case și și-au pornit propriile afaceri.
Soții Lupu s-au întors definitiv în țară în 2019, după mai bine de 6 ani petrecuți lângă Barcelona. Cu banii strânși, au început un proiect în domeniul turismului în județul Alba și au găsit sprijin tot printre cei veniți cu experiență din străinătate.
„Lucrurile nu mai mergeau ca înainte acolo. Am observat că aici practic am putea face ce făceam acolo, cu aceeași bani. Nu mai este străinătate ce a fost odată. Locurile de muncă poate s-ar găsi ușor, însă nu foarte bine plătite.”, spune Cosmin Lupu.
Și Florin Toldea a lucrat peste 15 ani în Spania în domeniul construcțiilor. Acum câștigă exact la fel și acasă, doar că nu mai plătește chirie.
„Nu se mai câștigă cum a fost înainte, că s-au scumpit și chiriile, și mâncarea.”, spune românul.
„Diferența nu mai este așa mare dintre România și Spania. Nivelul de trai este asemănător cu al nostru.”, spune și Sonia Morar, o tânără întoarsă din Spania.
Alți români, în special tineri, au decis să își încerce norocul în alte țări din vestul Europei. Noua atracție este reprezentată de Marea Britanie, unde se află cea mai mare comunitate de români.
Potrivit celor mai recente date oferite de Institutul Spaniol de Statistică, numărul românilor înregistrați în Spania a scăzut de la aproape 900.000 în 2012, la 600.000, anunță stirileprotv.ro.
„Salariile sunt foarte reduse în Spania. Eu cred că Spania a oferit în anii ’90 românilor foarte mult când au venit. Lucrurile s-au schimbat de când a început criza în Spania, de atunci au fost marginalizați românii și și-au dat seama, puțin câte puțin, că nu pot face față.”, spune Silvia Marcu, cercetător specializat în mișcări migratorii la Consiliul Spaniol Național de Cercetare.