Urmează concedieri masive în țara noastră. Sunt mii de salariați care se află în pericolul de a rămâne fără loc de muncă și, implicit, fără un venit lunar. Schimbările se vor produce chiar la începutul anului 2023, anunță Antena3.
De ce se întâmplă acest lucru, chiar în plină criză economică? Ei bine, ultimele date scot în evidență faptul că nu mai puțin de șase mii de instituții și companii trec printr-un impas financiar de proporții. Ce este cel mai grav este faptul că oamenilor nu le va fi deloc simplu să își găsească un loc de muncă în această perioadă destul de grea, mai ales că în multe dintre firme, locurile de muncă sunt deja blocate din lipsă de buget.
Cele mai multe firme au fost complet îngenunchiate de majorarea taxelor, precum și de majorarea facturilor la energie sau gaze și de scăderea vânzărilor.
Spre exemplu, la nivel internațional, una dintre firmele care se ocupă de livrări a anunțat că va da afară, anul acesta, peste 6% din salariații pe care îi are în întreaga lume, fiind nevoită să apeleze la concedieri masive.
„Mii de disponibilizări fac, la nivel global, până și giganții Microsoft, Twitter, Amazon şi Meta, compania mamă a Facebook”, anunță sursa citată.
De partea cealaltă, în țara noastră, nu mai puțin de peste 13 mii de firme, în care lucrează 710.000 de români, au probleme financiare. Mai mult, conform ultimelor date prezentate în spațiul public, 67 dintre companiile de impact au datorii la bugetul de stat în valoare totală de 170 de milioane de lei. În același timp, anul trecut a crescut cu 10 procente numărul instituțiilor care au fost plasate în insolvență.
„Dacă ne uităm la rezultatele din ultimul an, vedem cel puțin 6 mii de companii care sunt din această categorie a companiilor de impact, care înregistrează dificultăți financiare.
Reducerile de personal și, în general, orice măsură de acest tip, sunt soluții punctuale la anumite probleme”, spune Paul Dieter Cîrlănaru, manager companie de insolvență.
Pe marginea acestei situații deloc ușoare, specialiștii din domeniul economic sunt de părere că în următoarele luni, mai multe firme vor fi nevoite să apeleze la concedieri de personal pentru a-și reduce cheltuielile. În acest sens, mii de angajați vor rămâne fără un loc de muncă, iar mulți dintre români deja nu mai au un job.
„Un studiu realizat de o platformă de job-uri online arată că aproape 44% dintre angajați se tem de disponibilizări, 15% de tăierile salariale, iar 14% cred că le-ar fi greu să își găsească un alt loc de muncă. Cele mai afectate firme sunt din Capitală și din județele Bihor şi Cluj, în special din domeniul comerțului, construcțiilor, industriei prelucrătoare și tranzacțiilor imobiliare”, mai completează sursa citată.
Te-ar mai putea interesa și: Copilăria românilor, umbrită de sărăcie! Firea: „Aproape 40 la sută dintre copiii României sunt în situații dificile de sărăcie”