Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale a oferit noi detalii despre concediile care sunt considerate vechime pentru stabilirea pensiei. Sunt avantaje pentru femei, a arătat ministrul.
Noua lege a pensiilor a adus multiple schimbări încă din prima zi a lunii ianuarie și va continua să aducă modificări până în toamna acestui an. Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, a anunţat ce se schimbă pentru milioane de pensionari. Acesta a mai transmis și că sunt avantaje pentru femei în noua lege a pensiilor.
„Subliniez o noutate a noii legi. Este considerată perioadă contributivă și concediul de creștere copil, fie că este concediu maternal, fie că este concediu paternal.
Adică o mamă care a stat în concediu de creștere copil pentru doi copii, 4 ani, va avea o creștere a stagiului de cotizare cu patru ani”, a explicat ministrul.
Marcel Ciolacu, planurile pentru pensii, salarii și taxe în 2024: „Măsura se va resimți în buzunarul fiecărui român”
Astăzi, vârsta de pensionare pentru femei este 62 de ani și două luni, din iulie va fi 62 de ani și trei luni.
Vezi și: Românii vor avea parte de o minivacanță de Paște 2024. Câte zile libere vor avea angajații români
Până în 2030, aceasta trebuie să crească la 63 de ani, iar până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei trebuie să crească eșalonat la 65 de ani.
La 1 ianuarie, pensiile românilor au crescut cu 13,8%, în raport cu rata inflației. Ulterior, de la 1 septembrie, veniturile pensionarilor vor crește din nou, după recalcularea mult așteptată. În acest sens, veniturile a aproximativ 3 milioane de pensionari ar urma să fie majorate după implementarea noii legi a pensiilor. Iar creșterile nu sunt deloc neglijabile. Mai exact, potrivit autorităților, acestea vor crește, în unele cazuri, cu până la 100%.
Dar asta nu este tot. De la 1 ianuarie, seniorii vor primi din nou bani în plus. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat cum se va calcula această nouă majorare.
„Avem un mecanism clar stipulat în lege, noutatea fiind că, în fiecare an, în luna ianuarie, vom avea, conform articolului 84, alineatul 6, o majorare în baza unei formule clare astfel încât să nu lăsăm pensionarii în izbeliște, fiindcă au fost ani în care nu am avut majorări ale pensiilor sau au fost ani în care aceste majorări s-au făcut din septembrie.
Vechea lege nu stipula data la care trebuiau făcute majorările
Formula pe baza căreia se calculează majorarea este reprezentată de inflația din anul precedent, comunicată de Institutul Național de Statistică.Pentru pensionari este foarte important să știe că datorită noii legi avem garanția că în fiecare an, indiferent de guverne, nu mai avem majorări ad-hoc și că avem un mecanism clar instituit de lege.
Această formulă era și în legile anterioare, numai că nu se specifica data la care se fac aceste majorări”, a explicat Simona Bucura-Oprescu.