Concediu creștere copil 2023. Concediul de creștere a copilului se acordă pe o perioadă de maximum doi ani de la nașterea copilului sau pe o perioadă de trei ani, în cazul copiilor încadrați cu grad de handicap. De acest concediu poate beneficia oricare dintre părinții copilului, fie mamă, fie tată.
Anul 2023 aduce modificări în ceea ce privește perioada pe care cel de-al doilea părinte, care nu a solicitat inițial acest drept, o poate petrecre în concediu de creștere a copilului.
Citește și: E oficial! O nouă zi liberă a fost introdusă prin lege! Prima țară care oferă „concediu menstrual”
Astfel, tatăl va putea beneficia de concediu pentru creșterea copilului pentru o perioadă de cel puțin două luni, dacă mama este cea care optează inițial pentru concediu de creștere a copilului.
„Potrivit art. III din OUG nr.164/2022, modificările aduse la OUG nr. 111/2010 referitoare la cele două luni de concediu pentru creşterea copilului care trebuie efectuate de către părintele care nu a solicitat iniţial acordarea acestui drept se aplică cu data intrării în vigoare a Hotărârii Guvernului, prin care se vor actualiza normele metodologice de aplicare.
Prevederile referitoare la cele 2 luni de concediu netransferabile se vor aplica pentru persoanele care au depus cereri de concediu și indemnizație pentru creșterea copiilor, începând cu data intrării în vigoare a modificărilor aduse normelor metodologice sau cele depuse anterior și care nu au fost soluționate până la acea data. Aceste prevederi nu se aplică pentru cei aflați în prezent în concediu și aflați în plata indemnizației pentru creșterea copiilor”, a explicat Gabriela Iova, director al Agenţiei Județene pentru Plăţi și Inspecţie Socială (AJPIS) Bihor pentru bihon.ro.
Citește și: Poți beneficia de concediu plătit chiar și un an! Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinești