Ce se întâmplă cu perioada de concediu de odihnă neefectuată. Concediul de odihnă este un drept al cărui angajat. Uneori se întâmplă să îți rămână zile neluate și să realizezi că s-a întâmplat asta fix la finalul anului, înainte de Crăciun, sau chiar la începutul anului viitor. Există soluții pentru a nu pierde zilele respective.
Angajații care nu și-au efectuat cele 20 de zile legale minime de concediu de odihnă în 2022 pot solicita angajatorului să le acorde până la jumătatea anului 2024.
Prevederile Codului muncii pentru angajați, în ceea ce privește concediile de odihnă:
Art. 144. Intangibilitatea dreptului la concediu de odihnă
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Art. 146. Efectuarea si compensarea concediului de odihnă
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Citește și: Atenție! Legea aferentă concediului de maternitate a fost schimbată!
Potrivit prevederilor Codului muncii, zilele de concediu neefectuate în anul 2022 se pot lua până la data de 30 iunie 2024.
Cei care au fost nevoiți să își ia medical pe parcursul unui an, nu au apucat să efectueze concediul de odihnă stabilit de Codul Muncii. În Codul muncii regăsim precizarea că „la stabilirea duratei concediului de odihnă anual, perioadele de incapacitate temporară de muncă și cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal și concediului pentru îngrijirea copilului bolnav se consideră perioade de activitate prestată”, adică nu va fi diminuat numărul zilelor de concediu prevăzute în contractul individual și/sau colectiv de muncă, scrie avocatnet.ro.
Incapacitatea temporară de muncă întrerupe inclusiv efectuarea concediului de odihnă, fiind prevăzută expres și această situație, iar angajatul va efectua, tot în natură, zilele de concediu neefectuate ca urmare a incapacității temporare de muncă.
În cadrul alineatului (5) al art. 145 din Codul muncii, legiuitorul a prevăzut atât varianta în care salariatul, imediat după refacerea capacității de muncă va continua efectuarea zilelor de concediu neefectuate, dar și pe cea în care diferența este reprogramată, se presupune că tot în cursul anului respectiv sau, dacă nu este posibil, angajatorul le va acorda în cel mult 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul.
O a treia situație este cea în care incapacitatea temporară de muncă se menține pe întreaga perioadă a anului calendaristic, iar zilele de concediu corespunzătoare vor fi efectuate în același interval, 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul, scrie avocatnet.ro.
Zile libere 2024
Numărul zilelor libere în 2024 va fi de 17, mai multe decât cele 15 de anul acesta. Șapte dinte aceste zile pică în weekend, în co,parație cu cele trei din 2023 și cele 6 din 2022. Un proiect de lege propune acordarea zilelor libere în următoarele zile, imediat după weekend. Cu toate acestea, încă nu s-a luat o decizie în acest sens.
Zile libere în 2024: