Concediul medical ar putea fi acordat şi fără adeverinţa de la angajator. Noul proiect legislativ prevede că obligația obținerii adeverinței de la locul de muncă va fi eliminată. Astfel că, angajatul va merge direct la medicul de familie și după ce primește concediul medical de la acesta, îl trimite angajatorului. În acest moment, angajaţii care se îmbolnăvesc şi au nevoie de concediu medical trebuie să parcurgă o procedură greoaie pentru a-l obţine: trebuie să mearga la locul de muncă, sa ceară adeverinţă pe formular standard şi, cu adeverinţa semnata, să mearga la medicul de familie care îi acordă concediul medical.
Proiectul delege a fost depus de USR, care anunţă: „Angajații care au nevoie de concediu medical îl vor obține mai ușor, în mai puțini pași administrativi și cu costuri reduse, potrivit unui proiect de lege inițiat de deputatele USR Diana Stoica și Oana Țoiu. În prezent, angajații care se îmbolnăvesc și au nevoie de concediu medical trebuie să parcurgă o procedură greoaie pentru a-l obține: trebuie să meargă la locul de muncă, să ceară adeverință pe formular standard și, cu adeverința semnată, să meargă la medicul de familie care îi acordă concediul medical. În cazul în care, odată ajuns la medicul de familie, angajatul constată că adeverința sa nu a fost completată corect, trebuie să reia întregul parcurs, ceea ce înseamnă alte drumuri, alt timp și alte costuri, precum și o întârziere în a beneficia de tratamentul necesar”.
Citeşte şi: Ce salarii iau cei mai bogaţi bugetari ai României, preşedinţii celor două bănci de stat, CEC şi EximBank
„Gata cu drumurile fără rost pentru obținerea concediului medical de la medicul de familie! Prin acest proiect de lege de debirocratizare, reducem costurile și pașii administrativi, astfel încât pacienții să beneficieze de tratamentul necesar în cel mai scurt timp posibil. Acum, obținerea concediului medical este întârziată sau chiar împiedicată, exact în momentul în care pacientul are nevoie de odihnă și vindecare. Prin acest proiect, facem procesul cât se poate de simplu, ușurăm viața pacienților și menținem independența medicilor de a decide pe baza criteriilor medicale, fără a fi influențați de informațiile primite de la angajatori”, adeclarat deputata USR Diana Stoica.
Propunerea legislativă nu se aplică momentan. Aceasta trebuie dezbătută și votată în Parlament, aprobată prin decret de președintele statului și publicată în Monitorul Oficial pentru a se aplica.