Absolvenții de Medicină au susținut, duminică, 17 noiembrie, examenul de rezidențiat. În ciuda crizei de medici, jumătate dintre studenți vor ajunge șomeri. Asta, deoarece 10.500 de tineri au concurat pentru 5.000 de locuri. Pentru a promova examenul, un candidat trebuie să obțină 60% din baremul total de 950 de puncte, notează Digi24.
Ministerul Sănătății a organizat duminică, 17 noiembrie, concursul național de rezidențiat. Acesta a fost realizat sub formă de test-grilă, cu 200 de întrebări. Potrivit datelor oficiale, au fost înscriși 10.575 de candidați, dintre care 3.993 de absolvenţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie vor concura la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. Cu toate acestea, în România există doar 5.000 de locuri disponibile, deci jumătate dintre ei vor fi șomeri.
Examenul de pe 17 noiembrie a avut loc în șase mari centre universitare din România: București, Iași, Cluj-Napoca, Craiova, Târgu-Mureș și Timișoara.
Din păcate, în țara noastră, cu toate că din punct de vedere legal, absolvenții ar putea să lucreze ca medici cu competențe limitate, cei care nu au promovat concursul de rezidențiat, nu prea au oferte în cabinetele medicale sau în spitale. Astfel, mulți dintre ei vor sta acasă timp de un an pentru a se pregăti pentru sesiunea următoare.
În această sesiune, la Medicină au fost 4.317 locuri și posturi în toată țara, iar în total s-au înscris 6.243 de candidați. Asta înseamnă că aproape 2.000 de tineri nu au avut nicio șansă pentru a ocupa un loc.
În același timp, cea mai mare concurență a fost în acest an la stomatologie, unde au fost 4 candidați pe un loc, dar și la farmacie, unde au fost 5 candidați pe un loc. Specializările cu cele mai multe locuri au fost medicina de familie (555), anestezie și terapie intensiva (205), pediatrie (168), cardiologie (157) și chirurgie generală (145).
Cei care devin rezidenți pe locuri vor încheia un contract individual de muncă pe perioadă determinată, corespunzător duratei rezidențiatului, cu unitatea medicală unde au fost alocate locurile de rezidențiat.
Medicii, stomatologii și farmaciștii care devin rezidenți pe post care vor semna un contract pe termen nedeterminat cu instituția sanitară de care aparțin.
Citește și: O nouă facultate de Medicină pe harta învățământului din România. Cât vor dura studiile