Specialiștii au constatat că adăugarea constantă a acestui condiment în mâncare crește semnificativ riscul de cancer de stomac, potrivit cercetării. Cercetarea, realizată pe parcursul a 10 ani pe un eșantion de peste 470.000 de persoane din Marea Britanie, a demonstrat că cei care declară că „adaugă întotdeauna” acest condiment în mâncare prezintă un risc cu 41% mai mare de a dezvolta cancer de stomac în comparație cu cei care o fac „niciodată/rar”, conform revistei Gastric Cancer.
Deși studiul nu stabilește o cauzalitate directă între sodiu și cancerul gastric, experții recomandă limitarea aportului zilnic de sodiu la maximum 2.300 mg pentru adulți, ca parte a unui stil de viață sănătos. Consumul excesiv de sodiu este asociat cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv creșterea tensiunii arteriale, riscul crescut de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral.
Ai mai putea citi și: Condimente cancerigene vândute în întreaga lume, inclusiv românilor. Lista mirodeniilor periculoase
De asemenea, pofta exagerată de sare, căci despre ea este vorba, poate fi un indiciu al unor afecțiuni subiacente, precum stresul sau anxietatea. Pe lângă consumul excesiv de sare, alte riscuri majore pentru cancerul gastric includ dieta săracă în legume și fructe proaspete, consumul frecvent de alimente afumate sau procesate, fumatul și consumul de alcool.
Spre deosebire de alte tipuri de cancer, cancerul gastric poate fi asimptomatic în stadiile incipiente. Semnele pot apărea mai târziu și pot include durere abdominală, oboseală, pierdere neașteptată în greutate, greață și vărsături, pierderea poftei de mâncare.
De curând, autoritățile europene au identificat pesticid cancerigen în condimente vândute pe piețele din Uniunea Europeană. De asemenea, și SUA anchetează o situație similară. În alte state a fost oprită vânzarea mirodeniilor. Iată condimentele care au fost trimise din India frecvent în întreaga lume.
Cancerul gastric, cunoscut și sub denumirea de cancer stomacal, este o formă de cancer care se dezvoltă în mucoasa stomacului. Este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer din lume, deși incidența sa variază considerabil în funcție de regiunea geografică.
Cauze și Factori de Risc
Deși cauzele exacte ale cancerului gastric nu sunt pe deplin înțelese, există mai mulți factori de risc cunoscuți care pot crește probabilitatea apariției acestei boli:
Simptome ale cancerului stomacal
Cancerul gastric poate fi asimptomatic în stadiile incipiente, ceea ce face dificilă diagnosticarea timpurie. Pe măsură ce boala progresează, pot apărea următoarele simptome:
Ai mai putea citi și: Se dă startul ajutoarelor financiare umflate de la stat! Cine primește 50.000 de euro fonduri nerambursabile