Guvernul introduce noi condiții pentru românii care vor să devină asistenți maternali. O ordonanță de Guvern publicată recent în Monitorul Oficial aduce reglementări legate de vârstă, de nivelul de educație pentru atestarea ca asistent maternal și reevaluarea condițiilor de obținere a atestatului și schimbarea procedurilor de atestare și a statutului asistentului maternal și de venituri, dar și sancțiuni pentru cei care încalcă legea.
Asistenții nu mai pot primi în plasament copii cu care sunt rude până la gradul III inclusiv. De asemenea, un asistent maternal poate lua în grijă un copil de câteva zile la maximum 47 de ani, astfel încât la împlinirea vârstei de pensionare acest copil deja să aibă împlinită vârsta de 18 ani. Această condiție care nu se va aplica în cazul plasamentului copiilor care fac parte dintr-un grup de frați, scrie avocatnet.ro.
De asemenea, pentru a deveni asisten maternal persoana care cere acest lucru trebuie să aibă vârsta minimă de 21 de ani, să fi absolvit cel puțin liceul. În cazul unei familii, cel puțin unul dintre membrii familiei asistentului maternal trebuie să obțină venituri.
O altă noutate adusă legislației este legată tot de vârstă. Desfășurarea activității de asistent maternal este posibilă până la împlinirea vârstei standard de pensionare.
Totodată, atestarea asistentului maternal se face pe perioadă nedeterminată, dar cu avizare la fiecare doi ani.
Ordonanța introduce și elemente de noutate în ceea ce privește procesul de evaluare a persoanei care dorește să devină asistent maternal. Această persoană va fi evaluată de o echipă formată din psiholog și asistent social, în cadrul unui număr minim de întâlniri, care sunt expres prevăzute în actul normativ.
De asemenea, au fost introduse condiţii privind localizarea locuinţei asistentului maternal. Vor putea obține atestare de asisten maternal doar pesoanele care locuiesc în zone ucu acces la sistem de învăţământ, la un dispensar medical, au o locuință legată la apă și canalizare.