- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Consecințele epuizării resurselor de cărbune. Carierele miniere vor pierde sute de angajați!

13 Feb, 22:15 • Fundeanu Madalina
Carierele miniere care ar urma să se închidă ca urmare a epuizării resurselor de cărbune sunt: Lupoaia, Peșteana și Husnicioara. Sute de angajați vor rămâne fără locuri de muncă!
Consecințele epuizării resurselor de cărbune. Carierele miniere vor pierde sute de angajați!

Complexul Energetic Oltenia (CEO) anunța în noiembrie 2022, Planul de restructurare în ceea ce privește carierele miniere. Mai exact, este vorba de subunitățile care se apropie de final în privința rezervelor de lignit, conform bugetul.ro.

Potrivit lui Daniel Burlan, președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, carierele miniere care ar urma să se închidă ca urmare a epuizării resurselor de cărbune sunt: Lupoaia, Peșteana și Husnicioara.

Carierele miniere se vor închide ca urmare a epuizării resurselor de cărbune

Unul dintre liderii de sindicat din Complexul Energetic Oltenia susține că una din carierele miniere, mai exact, Lupoaia, care se afla pe lista restructurării, încă va mai avea activitate.

Președintele Sindicatului Solidaritatea 2013 de la Cariera Lupoaia, Nicu Bunoaica, a precizat că, în carierele miniere lucrează în acest moment 300 de angajați, care, încă nu îndeplinesc toate condițiile de pensionare conform Legii 197 din 2021.

„Cariera Lupoaia nu poate fi închisă peste noapte. Sunt 300 de angajați. Nu toți îndeplinesc toate condițiile pentru pensionare la 52 de ani. Nu se poate face totul peste noapte. Va mai avea activitate din punctul meu de vedere.”, a menționat Nicu Bunoaica, din cadrul Carierei Lupoaia.

Citește și: Republica Moldova este pe cale să nu mai primească energie electrică din România! Care este motivul

Carierele miniere care se vor închide
Carierele miniere care se vor închide

Planul de Restructurare ar putea fi prelungit

Fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, a admis, în luna aprilie 2023, la Târgu Jiu, că Planul de Restructurare a Complexului Energetic Oltenia (CEO) ar putea fi prelungit.

Acesta a declarat în cadrul unei conferințe de presă că unele capacități de producție a energiei electrice pe bază de gaze ar putea fi pus în funcțiune în anul 2027, deși Planul trebuie să se încheie cu un an mai devreme.

„Planul de Restructurare este în întârziere și datorită faptului că am produs mai mult și anul trecut. Planul a fost abandonat anul trecut și am discutat cu vicepreședinta Comisiei și i-am spus acest lucru, astfel că a trebuit să ajustăm planul în așa fel încât investițiile să fie realizate cât mai repede.

Poate nu vor fi făcute în anul 2026, ci la începutul lui 2027. Este clar că anumiți parametrii din cadrul Planului pot fi ajustați“. Ministrul Energiei: „CEO nu înseamnă doar cariere miniere“, a spus Popescu.

Virgil Popescu a mai declarat că CEO va putea produce și cu cele două grupuri pe cărbune, dacă va avea un preț competitiv la energia electrică.

„Resping categoric că un guvern din care facem parte ar putea să gândească cumva insolvența Complexul Energetic Oltenia. Este exclus așa ceva. Avem un plan de restructurare aprobat.

Există un plan de restructurare care presupune investiții de un miliard de euro în Complexul Oltenia, 1350 de MW, 746 fotovoltaic și încă două unități la Rovinari și la Turceni care vor fi în rezerva sistemului. Trebuie să ne uităm la prețul energiei electrice de anul trecut, care a permis CEO să funcționeze și să facă profit”, a precizat Popescu.

Vezi și: BNR a decis! Dobânda cheie rămâne la 7%

Urmărește Daily Business pe Google News