- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Consilier BNR, avertisment către românii care investesc în criptomonede: „Românii au o înclinație către soluții-miracol de îmbogățire. Bogăţia nu apare din nimic”

18 Sep, 20:07 • Stefan Simion
Investiția în criptomonede este o alegere neinspirată, susține Eugen Rădulescu, consilier al guvernatorului BNR. Și asta deoarece, de mai bine de jumătate de an, criptomoneda nu a mai înregistrat vârfuri, ci doar fluctuații semnificative de la o zi la alta.
Consilier BNR, avertisment către românii care investesc în criptomonede: Românii au o înclinație către soluții-miracol de îmbogățire. Bogăţia nu apare din nimic

Investiția în criptomonede nu mai este o soluție-miracol de îmbogățire în ziua de azi, susține Eugen Rădulescu într-un editorial publicat pe Contributors.ro. Ba, chiar, „jucătorii la crypto au toate șansele să piardă„.

Consilier BNR, avertisment către românii care investesc în criptomonede: „Bogăția nu apare din nimic

Ultimul vârf semnificativ atins pe bursă de criptomonede a fost în urmă cu mai bine de jumătate de an, atunci când criptomoneda valora 73.000 de dolari bucata.

Au trecut mai bine de 6 luni de când bitcoin (btc) nu a mai înregistrat noi vârfuri, ci doar fluctuații foarte ample de la o zi la alta, așa cum ne-am obișnuit, dar pe plaja 53-60 mii de dolari pe bucată, destul de departe de vârful din martie a.c., de 73 mii de dolari.

Citeste si ANAF pune tunurile pe românii care fac tranzacții cu criptomonede. În 2024, Fiscul îi sancționează dur pe cei care încearcă să fenteze sistemul

Românii par să aibă o înclinație destul de nesănătoasă pentru „soluții-miracol” de îmbogățire, cum sunt pariurile sau jocul la crypto […] Am considerat aproape o îndatorire profesională să îi avertizez, din când în când, pe jucatorii la crypto că au toate șansele să piardă.

Nu îndrăznesc să fac vreo predicție referitoare la ce se va întâmpla cu crypto în viitoarele 12 sau 24 de luni. Întrucât se bazează exclusiv pe iluzia de îmbogățire din nimic a oamenilor, ca și pe o adevărată falie între generații, jocul ar putea să continue mult și bine, cu condiția să imagineze cârlige noi, pentru a atrage și alți jucători. Doar că va veni ziua în care bazinul de entuziaști se va epuiza, iar jocul se va sufoca. Când se va întampla asta? Nu știu. Știu însă un lucru: bogăția nu apare din nimic”, spune Rădulescu.

Citeste si Va fi nebunie cu reciclarea! Garanţia pentru ambalajele SGR ar putea creşte la 1 leu

De ce criptomonedele nu vor putea înlocui niciodată banii fizici

Economistul BNR atrage atenţia asupra faptului că monedele crypto nu au niciuna dintre trăsăturile banilor: nu sunt nici mijloc de plată, nici instrument de economisire. În plus, criptomoedele pot fi folosite doar într-un cerc restrâns şi, foarte important, închis de investitori.

Nici măcar una dintre trăsăturile banilor nu se regăsesc la crypto: nici etalon al valorii, nici mijloc de plată, nici instrument de economisire – chiar dacă scriptul de promovare le atribuie, fals, cel puţin pe ultimele două.

Crypto sunt doar o invenție, extrem de parșivă, care a atras mulţi cetățeni care speră să se îmbogățească din nimic, pornind de la cârligul numarului limitat strict de btc, de natură a genera, prin el însuşi, o cerere mai mare decât oferta, ceea ce împinge preţul în sus. Doar că jocul este numai între cei care au înghițit gălușca.

Faptul că au existat și există comercianți care vând ceva din lumea reală și primesc drept plată btc nu înseamnă deloc că btc ar fi mijloc de plată; inclusiv pentru faptul că acei, extrem de puțini, comercianți care se lasă plătiți în crypto nu pot, la rândul lor, să plătească altcuiva tot în crypto, ci trebuie să vândă crypto și să primească o monedă adevărată; adică, cercul jucătorilor la crypto rămâne închis„, conchide Rădulescu.

Tags:
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult