Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, împreună cu Asociația Profesională Transylvania Textile & Fashion Cluster, a organizat conferința ”Analiza acțiunilor și oportunităților în industria de textile și a modei sustenabile din perspectiva Strategiei naționale pentru economia circulară”. Scopul evenimentului a fost de a atrage atenția asupra poluării generate de industria modei și de a propune soluții bazate pe principiiliie sustenabilității și ale economiei circulare.
„Sectorul textilelor este în creștere, dar, din cauza fenomenului fast-fashion, a ajuns unul dintre cei mai mari poluatori. Spre exemplu, emisiile de carbon ale acestei industrii au o pondere dublă decât a zborurilor aeriene internaționale și a transportului maritim la un loc.
Consumul de resurse naturale este de asemenea intens: doar un tricou ne costă peste 2000 de litri de apă. Preocuparea în creștere pentru produse sustenabile reprezintă o oportunitate pentru creșterea sectorului economic al textilelor, dar trebuie să îl reașezăm pe baze sustenabile.
De aceea, textilele reprezintă unul dintre cele 7 sectoare prioritare ale Strategiei naționale și Planului de acțiuni privind economia circulară, coordonate de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă. Vom menține în continuare un parteneriat solid cu reprezentanții acestui sector astfel încât să contribuim la fundamentarea unor decizii cu impact pozitiv.” a declarat consilierul de stat László Borbély.
Conferința a avut loc în contextul Strategiei naționale privind economia circulară și a Planului de acțiuni aferent care urmează să fie adoptat prin Hotărâre de guvern. Printre soluțiile identificate, în urma consultărilor extinse, pentru aplicarea principiilor economiei circulare în sectorul textilelor se numără:
• Crearea unui sistem național de colectare, sortare și valorificare a textilelor și îmbrăcămintei uzate;
• Stimularea producătorilor pentru asigurarea unui circuit închis pentru produsele lor și sprijinirea consumatorilor pentru repararea și reutilizarea produselor;
• Introducerea pașaportului digital al produsului – pentru trasabilitatea produselor, conținând informații privind conținutul și tipul de materiale reciclate, consumul de apă și de energie de-a lungul ciclului de viață;
• Introducerea cerințelor legale privind proiectarea ecologică în ceea ce privește produsele textile și de îmbrăcăminte, pentru a crește durabilitatea, reparabilitatea și reciclabilitatea.
În cadrul sesiunii de prezentări au mai avut intervenții antreprenori, cercetători și reprezentanți ai industriei care au adus în atenție provocările cu care se confruntă și au expus modalități prin care poluarea generată de sectorul textilor poate fi diminuată. În partea a doua a evenimentului a avut loc și o paradă de modă sustenabilă în cadrul căreia au fost prezentate haine create prin respectarea principiilor dezvoltării durabile.