- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Consiliul Concurenței învinge Albalact, Covalact și Dorna Lactate în prima instanță. Acestea au fost amendate cu 14,3 milioane de lei pentru că au refuzat să ofere acces la informații în timpul inspecțiilor inopinate

24 Oct, 08:49 • Fundeanu Madalina
Concurența câștigă prima instanță în fața companiilor Albalact, Covalact și Dorna Lactate. Acestea au fost amendate în luna aprilie cu 14,3 milioane de lei pentru că au refuzat să ofere acces la unele informații în timpul inspecțiilor inopinate, urmând ca mai apoi să ceară anularea acestora în instanță.
Consiliul Concurenței învinge Albalact, Covalact și Dorna Lactate în prima instanță. Acestea au fost amendate cu 14,3 milioane de lei pentru că au refuzat să ofere acces la informații în timpul inspecțiilor inopinate

Potrivit Profit.ro

, cererile din partea Albalact, Covalact și Dorna Lactate, parte din grupul francez Lactalis, de anulare a amenzilor aplicate de Consiliul Concurenței în aprilie 2023, au fost respinse în prima instanță. Amenzile au fost în valoare de 14,3 milioane de lei, pentru că au refuzat să ofere acces la unele informații în timpul inspecțiilor inopinate derulate în cadrul investigației privind posibile înțelegeri de stabilire a prețurilor pe piața producției și comercializării de unt. Deciziile magistraților pot fi atacate cu recurs.

Albalact, Covalact și Dorna Lactate pierd prima instanță

„Consiliul Concurenței a sancționat companiile Albalact, Covalact și Dorna Lactate, parte din grupul francez Lactalis, cu amenzi în valoare de 14.335.002,70 lei (aproximativ 2,9 milioane euro) pentru că au refuzat să ofere acces la unele informații în timpul inspecțiilor inopinate derulate în cadrul investigației privind posibile înțelegeri de stabilire a prețurilor pe piața producției și comercializării de unt”, este transmis într-un comunicat al Consiliului Concurenței.

Amenzile au fost aplicate astfel: Albalact SA: 9.913.038,57 lei (aproximativ 2 milioane euro), Covalact SA: 2.446.524 lei (aproximativ 495.000 euro) & Dorna Lactate SA: 1.975.440,12 lei (aproximativ 400.000 euro).

Autoritatea de concurență a aplicat aceste sancțiuni cu motivul că cele trei companii nu ar fi acordat acces inspectorilor de concurență la anumite conturi de e-mail sau corespondențe utilizate de către angajații sau reprezentanții firmelor, în cadrul inspecției inopinate desfășurate în perioada 28 – 30 martie 2023.

Albalact, Covalact & Dorna Lactate (Lactalis) au fost amendate de Consiliul Concurenței
Albalact, Covalact & Dorna Lactate (Lactalis) au fost amendate de Consiliul Concurenței

Te-ar putea interesa și: Albalact face istorie în industria laptelui! Lovește piața din România și devine primul miliardar de profil

Pentru a determina companiile să ofere acces la informații, s-au impus acestora amenzi în valoare totală de 130.913,27 lei pentru fiecare zi de întârziere, sumă calculată de la data comunicării sancțiunii până la data la care vor permite accesul reprezentanților instituției la informațiile și documentele solicitate.

Mai mult, Consiliul Concurenței a declanșat, la sfârșitul lunii martie a acestui an, trei investigații privind posibile înțelegeri de stabilire a prețurilor pe piețele producției și/sau comercializării de ulei de floarea soarelui, unt și zahăr. În cadrul celor trei investigații, au avut loc inspecții inopinate la sediile și punctele de lucru ale mai multor firme de pe piața producției și comercializării de ulei de floarea soarelui, precum Bunge România SRL, Expur SA, Prutul SA și Ardealul SA, dar și de pe piața producției și comercializării de unt, printre companiile vizate fiind Albalact SA, Covalact SA și Dorna Lactate SA), Friesland România SA, Lacto Food SRL și Fabrica de Lapte Brașov (Olympus). În ceea ce privește piața fabricării și comercializării de zahăr s-au derulat inspecții la firmele Agrana România SRL, Pfeifer & Langen România SRL și Lucsor Impex SRL.

Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurențiale analizate. Realizarea acestora nu reprezintă o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor.

Conform legii concurenței, inspectorii de concurență pot solicita orice fel de informații legate de obiectul investigației, iar companiile care nu acceptă să coopereze cu instituția sau care obstrucționează activitatea acesteia în desfășurarea investigațiilor sunt sancționate cu amendă de la 0,5% la 10% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar anterior sancțiunii.

Legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii și practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piața românească, în special cele care stabilesc prețuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiții de tranzacționare, conform sursei citate.

Vezi și: Noi indemnizații pentru milioane de români! Senatul a dat legea care va aduce o indemnizație cât salariul minim net din 2023