Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) se reunește astăzi la Palatul Cotroceni, la cererea președintelui Iohannis. Așa cum arată primele informații relatate de stiripesurse.ro, ședința va avea loc la ora 10:00, iar conform agendei publice, se va discuta despre situația complicată de la Marea Neagră.
Klaus Iohannis a inițiat o ședință importantă pentru ziua de astăzi, pentru ora 10:00, la care CSAT a fost convocat. Printre temele înscrise pe agendă se numără situația de securitate de la Marea Neagră, în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei. Totodată, reprezentanții vor avea în vedere analizarea și construirea unui plan care să contribuie la dezvoltarea aviației militare. Intervențiile externe asupra Republicii Moldova sunt un alt subiect de discuție.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Norma de hrană în bani pentru elevii și studenții militari! Președintele Iohannis a promulgat legea. În ce condiții este posibil acest lucru
„Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc marți, 11 aprilie 2023, începând cu ora 10:00, la Palatul Cotroceni.
Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului sunt incluse subiecte referitoare la evoluţiile privind situaţia de securitate din Regiunea Mării Negre, în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei şi a intervenţiilor externe asupra procesului democratic din Republica Moldova.
De asemenea, se va analiza şi concepţia dezvoltării aviaţiei militare române. În cadrul ședinței Consiliului vor fi analizate și alte tematici de actualitate din domeniul securității naționale”, se precizează în comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.
Ultimele informații despre întâlnirea convocată de președintele Iohannis arată că la ședința Consiliului vor fi analizate și alte subiecte de actualitate din domeniul securității naționale. Conform unui plan adoptat de Vladimir Putin în toamna anului 2021, Rusia deține drept obiectiv strategic destabilizarea Republicii Moldova, respectiv, transformarea acesteia într-un „satelit” al Moscovei. Documentul „Obiectivele Strategice ale Federației Ruse în Republica Moldova” ne arată că planul Moscovei este susținut de obiective stabilite pe termen scurt.
Concret, forțele ruse vor să transforme Republica Moldova într-un stat complet dependent de Rusia, așadar, scopul final este acela de „rustificare” forțată. Obiectivele pe termen mediu cuprind „opoziţia faţă de politica expansionistă a României în Republica Moldova” şi „opoziţia faţă de cooperarea dintre Republica Moldova şi NATO”.
De asemenea, scopurile pe termen scurt se referă la „neutralizarea” acțiunilor prin care Guvernul de la Chișinău încearcă demilitarizarea Transnistriei și evacuarea trupelor rusești din regiune. Pe termen lung, reprezentanții au în vedere „crearea unor grupuri stabile de influenţă prorusă în elitele politice şi economice din Republica Moldova” şi „coagularea unei atitudini negative faţă de NATO”.
Citește și despre următorul subiect: Președintele Iohannis, adevărul despre situația economică din România. „Avem toate premisele pentru a reuşi să realizăm modernizarea României”