Consiliul UE vine cu noi reguli pentru stațiile de încărcare a mașinilor electrice. Acestea trebuie amplasate la o distanță de 60 kilometri, informează spynews.ro. Măsura este adoptată pentru a reduce amprenta de carbon.
Pentru a reduce amprenta de carbon, Consiliul UE impune noi reguli: acestea trebuie amplasate la o distanță de 60 kilometri. Măsura trebuie respectată, fără excepție, de către toate statele membre ale Uniunii Europene.
Stațiile de încărcare pentru mașinile electrice cu o putere minimă de 400 kW trebuie amplasate la o distanță de 60 kilometri între ele de-a lungul rutelor centrale ale rețelei TEN-T. Totul trebuie să se întâmple până în 2026.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Comisia Europeană, noi reguli pentru vânzarea jucăriilor în UE. Toate produsele vor avea nevoie de pașaport digital
Mai mult decât atât, în urmă cu câteva zile, Consiliul UE a adoptat o lege prin care stabilea obiectivele obligatorii pentru toate statele membre cu privire la structurile de reîncărcare și realimentare a vehiculelor terestre, aeriene sau navale. Regulamentul urmează să fie publicat în Jurnalul Oficial din septembrie 2023 și va fi pus în aplicare în toate țările din UE, în termen de 6 luni de la momentul prezentării, adică din toamnă.
Legea urmărește să reducă amprenta de carbon cauzată de autoturisme până la 55% până în 2030. În acest fel, Europa va ajunge la neutralitate climatică până în 2050. Prin aprobarea legii prezentate, toate statele membre, printre care și România, trebuie să instaleze stații de încărcare a mașinilor electrice la fiecare 60 kilometri până în 2025. Totodată, puterea de ieșire a stațiilor de încărcare va fi crescută anual, în raport cu numărul de vehicule înregistrate în fiecare țară.
Mașina electrică este la mare căutare printre români. Tot mai multe persoane aleg o astfel de achiziție datorită costurilor reduse pe km parcurși și al confortului. Te întrebi cât te costă să-ți încarci mașina electrică acasă? Analiza realizată de EVconnect arată că ai nevoie între 4.800 de lei și 6.500 de lei pentru investiție, cu tot cu montaj, dacă discutăm și despre o stație cu conexiune Type 2. Suma variază în funcție de putere, complexitatea lucrării, distanța dintre panoul electric și amplasamentul stației.
Vezi și: La ce vârstă poate sta copilul pe locul din față al mașinii. Regulile prevăzute de Codul Rutier