Cel mai mare Spital Regional de Urgențe din România va începe să fie construit din această vară și va înlocui toată infrastructura învechită și fragmentată cu o structură modernă, la standardele europene, din punct de vedere arhitectural și medical, al echipamentelor și tehnologiei IT, a informat antena 3 CNN.
Citește și: Top chirii 2023. Cât te costă să închiriezi o garsonieră în Iaşi, Timişoara, Cluj sau Bucureşti
Spitalul din Iași va fi cea mai mare clădire după Palatul Parlamentului și va avea șapte etaje. Clădirea va fi dotată cu 850 de paturi, heliport, dar și cu spații speciale pentru dezvoltarea profesională a medicilor și a asistenților.
Mai mult, spitalul va deservi de peste 3.000 de angajați, iar primii pacienți se vor putea interna din august 2027.
Costurile pentru construirea unității medicale ar fi trebuit să se ridice la 500 de milioane de euro, numai că Statul român va plăti o diferență de aproape 200 de milioane de euro din cauza creșterii prețurilor.
Licitația pentru etapa a doua a construcției, care include și toate echipamentele și aparatura medicală, va fi lansată în această vară.
„Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi a intrat în linie dreaptă. După multe ezitări şi confuzii s-a petrecut acest lucru. Să încercăm să politizăm mai puţin acest proiect. Suntem într-o situaţie favorabilă faţă de celelalte două spitale regionale de urgenţă din Cluj şi Craiova. Trebuie să aducem şi mulţumiri celor care s-au implicat. Practic, capacitatea spitalului este de peste 880 de paturi, toate în regim de urgenţă, pe toate specialităţile de urgenţă, chirurgie în special, şi alte intervenţii de urgenţă”, declară Mihai Chirica, primarul din Iași.
Calendarul de implementare al proiectului arăta că prima fază de construcție a proiectului începe în acest an, în luna aprilie. Pe de altă parte, reprezentanții au estimat că a doua etapă va începe în luna februarie a anului 2024.
„Va trebui să înceapă cu eliberarea terenului de utilităţi. Sunt acolo nişte cabluri electrice de înaltă tensiune şi, ulterior, începerea excavării. Noi ne-am asumat multe lucrări ce fac parte din plan urbanistic zonal. Am şi început să lucrăm deja. Avem câteva suprafeţe de teren pe care le-am cedat pentru a aduce utilităţile. Lucrăm la proiectul de circulaţie”, precizează primarul din Iași.
Alte articole: Construirea unui nou spital în Iași a intrat pe linia dreaptă! Investiția depășește suma de 2,3 miliarde de lei