Piaţa construcţiilor rezidenţiale se confruntă cu un declin de 41% în primele două luni ale acestui an, într-o piaţă a construcţiilor care a scăzut per total cu 11%, iar deşi tendinţa de scădere a fost anticipată, proporţiile sunt „peste aşteptări”, informează Ziarul Financiar.
Aceste probleme se resimt în activitatea producătorilor de materiale de construcţii din ţara noastră, care s-au confruntat şi anul trecut cu o scădere a volumului lucrărilor în zona rezidenţială, dar cu o creştere a volumului de lucrări în zona celor industriale.
Potrivit datelor oficiale, anul trecut zona construcţiilor rezidenţiale s-a lovit de o scădere de 60% faţă de anul 2021, lucru consemnat şi în raportul ianuarie 2024 versus ianuarie 2023, unde rezidenţialul înregistrează un minus de 53,6%. O scădere de 20,7% a fost înregistrată şi în zona construcţiilor noi, fapt din care reiese și scăderea cu 14,7% a volumului total de lucrări de construcţii.
Antreprenorii sunt de părere că factorii care au influenţat această scădere sunt inflaţia, scăderea puterii de cumpărare şi creşterea preţurilor la materii prime.
Ai mai putea fi interesat și de: Turcia, investiții de 7,5 miliarde de dolari în țara noastră. România se află în top 10 țări din UE în care investesc companiile turcești
„Printre cele mai importante cauze ale scăderii sunt costurile cu finanţarea, care, deşi prezintă perspective clare de scădere anul acesta, în prezent se află la un nivel încă neatractiv pentru investitori. De asemenea, un alt factor important îl poate reprezenta durata de aprobare a proiectelor, care, evident, generează decalaje în piaţă şi implicit fluctuaţii majore. De altfel, statistica este oarecum confirmată dacă privim pipeline-ul de proiecte rezidenţiale noi şi active din Bucureşti, versus cele planificate, dar fără autorizaţii“, spune Răzvan Pârvulescu, director de dezvoltare la BTD Construct & Ambient, unul dintre cei mai activi constructori de locuinţe din Capitală.
Rezidenţialul a fost unul dintre principalele motoare de creştere pentru construcţii în 2018-2022, construcţiile un mare pilon de susţinere a întregii economii în anii afectați de pandemie, 2020 şi 2021.
„Finalul primului trimestru al anului a adus o schimbare de paradigmă, în sensul că sesizăm o dinamică bună în piaţa de noi proiecte şi o accelerare a proceselor decizionale”, adaugă el.
Vezi mai multe știri despre: Bulgaria este lovită de lipsa forței de muncă. Mai multe hoteluri de pe litoralul ar putea rămâne închise din cauza lipsei de angajați în 2024