Autorizația pentru construirea unui nou spital în Iași a fost semnată! Spitalul Regional de Urgență a primit undă verde, citează m.ziare.com.
Încep noi lucrări în Iași. Spitalul Regional de Urgență a primit aprobarea primarului, acesta semnând autorizația pe parcursul zilei de astăzi. Calendarul publicat pe pagina oficială a proiectului arată când vor începe lucrările, și bineînțeles, este menționată data estimativă de finalizare a acestora.
Mihai Chirica, primarul din Iași, a semnat pe parcursul zilei de astăzi autorizația pentru construirea Spitalului Regional de Urgență. Lucrările vor începe în luna aprilie a acestui an. Proiectul va fi finalizat în 2027.
„Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi a intrat în linie dreaptă. După multe ezitări şi confuzii s-a petrecut acest lucru. Să încercăm să politizăm mai puţin acest proiect. Suntem într-o situaţie favorabilă faţă de celelalte două spitale regionale de urgenţă din Cluj şi Craiova. Trebuie să aducem şi mulţumiri celor care s-au implicat. Practic, capacitatea spitalului este de peste 880 de paturi, toate în regim de urgenţă, pe toate specialităţile de urgenţă, chirurgie în special, şi alte intervenţii de urgenţă”, declară Chirica.
Calendarul de implementare al proiectului arată că prima fază de construcție a proiectului începe în acest an, în luna aprilie. Pe de altă parte, reprezentanții au estimat că a doua etapă va începe în luna februarie a anului 2024.
„Va trebui să înceapă cu eliberarea terenului de utilităţi. Sunt acolo nişte cabluri electrice de înaltă tensiune şi, ulterior, începerea excavării. Noi ne-am asumat multe lucrări ce fac parte din plan urbanistic zonal. Am şi început să lucrăm deja. Avem câteva suprafeţe de teren pe care le-am cedat pentru a aduce utilităţile. Lucrăm la proiectul de circulaţie”, precizează primarul din Iași.
Spitalul va fi construit în zona Moara de Vânt, acolo unde vor începe lucrările și pentru un campus medical. Președintele din Iași susține că aceste proiecte vor îndeplini unul dintre cele mai importante obiective, mai exact, acela de a introduce cât mai multe servicii medicale și sociale în Regiunea de Nord-Est.
„SRU face parte dintr-un complex mai larg pe care noi l-am asociat într-un concept de smart city. Este, ca să spunem aşa, un oraş în interiorul oraşului. Tot acolo vrem să construim şi sala polivalentă, şi campus universitar şi campusuri şcolare. Vrem să aducem cât mai multe servicii sociale de care oraşul are nevoie şi întreaga Regiune de Nord-Est”, completează Chirica.
Spitalul Regional de Urgențe va fi construit la 2.5 kilometri de centrul municipiului reședință. Acesta va avea o suprafață de 120.000mp și va fi alcătuit dintr-un complex de 7 etaje. Parcarea subterană a acestuia va fi extinsă pe două nivele, având o capacitate de 810 locuri. Acoperișul clădirii va fi dotat cu heliport, iar investiția pentru acest proiect este estimată la 2.379.575.202,02 lei, dintre care 223.320.500,00 lei provin din fondurile europene.
Vezi și: Mită de peste 90.000 euro pentru angajarea în spital. Cine este femeia prinsă în flagrant de DNA