Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) organizează consultări cu reprezentanții asociațiilor de fermieri. Astfel, înainte de acestă întâlnire, asociațiile de fermierii își anunță revendicările, o parte dintre cetea fiind făcute publice și la protestele din ultimele zile. Printre acestea se numără urgentarea plăților, dar și completarea legilor prin care sunt declararea și compensarea calamităților naturale, transmite Agro TV.
Agenda pe care asociațiile o vor înainta la discuțiile cu Ministerul Agriculturii include 14 puncte, la care se vor adăuga și revendicările făcute de către protestatarii care au ieșit în stradă în ultimele zile.
Una dintre principalele măsuri propuse de Uniunea de ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV), una dintre principalele asociații de fermieri ar putea duce la plafonarea subvențiilor APIA la 5.000 de euro pentru persoanele fizice. În cazul în care banii pentru terenurile agricole ar depăși această sumă ar trebui să fie acordați doar persoanelor juridice sau acelor fermieri care fac parte dintr-o cooperativă.
Te-ar putea interesa și: Subvenție de 100 de euro pentru fiecare român. Ministrul Florin Barbu vorbește despre noi forme de sprijin în 2024
Banii reprezintă o problemă pentru fermieri, aceștia solicitând Urgentarea convergenței externe a subvențiilor acordate prin PAC la 100% până în 2028 și luarea tuturor măsurilor posibile pentru a avea un buget PAC post 2027 de minimum 1% din PIB-ul UE. În plus, dacă aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană ar urma să aibă loc înntr-un orizont de timp mediu, atunci acest procent ar trebui crescut la 1,4%.
Asociațiile de fermieri cer Ministerului Agriculturii ca România să blocheze aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, asta până în momentul în care această țară nu îndeplinește toate condițiile necesare acestui pas. Intrarea completă a ucrainenilor pe piața europeană este considerată un pericol la adresa acelor fermieri din statele noi din blocul european.
La discuțiile cu Ministerul Agriculturii va fi pus pe agendă de către fermieri și subiectul panourilor fotovoltaice. Astfel, aceștia cer Interzicerea amplasării parcurilor fotovoltaice pe terenurile agricole arabile fertile (categoria de bonitate I-V), productive din amenajările de irigații existente sau prevăzute în PNI, implicit dacă prin rapoarte/cartări care declasifică clasele de fertilitate, se schimbă categoria de folosință etc.
Un alt punct de pe agendă este legat de îmbunătățirea Legii nr. 204/2008 privind protejarea exploatațiilor agricole și legislației pentru bonitarea habitatelor naturale din Europa pentru determinarea efectivelor animalelor sălbatice optime și asigurarea densității pe suprafață corespunzătoare pentru animalele carnivore/omnivore mari (Urs, Lup, Șacal, Mistreț etc.).
Citește și: APIA are un nou director general! Cine va avea grijă de subvențiile fermierilor