Cumpărăturile vor deveni un obicei rar pentru consumatori, astfel că vor fi obligați să nu mai arunce produsele după ce s-au stricat sau expirat, ci să le repare. Propunerea adoptată de Comisia Europeană îi ajută pe consumatori să facă economii și să sprijine obiectivele Pactului european prin reducerea deșeurilor, a informat stiripesurse.ro.
În ultimii zeci de ani, în momentul defectării unui produs, acesta era cu ușurință înlocuit, decât reparat, deoarece consumatorii nu aveau resursele necesare pentru a repara bunurile la expirarea garanției legale. O dată cu aplicarea noii propuneri de CE, clienții își vor permite să repare mult mai ușor, rapid și ieftin produsele stricate și nu vor mai cumpăra unele noi. Acest lucru îi va influența si pe producători, care vor lua în calcul confecționarea unor produse mai sustenabile, se arată într-un comunicat al CE.
Consumatorii vor avea un nou „drept la reparare” și vor putea beneficia de pe urma lui atât înainte de expirare, cât și după terminarea garanției, însă înainte de expirarea bunului, utilizatorii vor fi obligați să-l repare, excepție fiind în cazul în care repararea este mai costisitoare decât cumpărarea unui alt produs nou.
De asemenea, consumatorii vor avea cum s-a specificat mai sus, o serie de noi drepturi, printre care și dreptul de a solicita producătorilor repararea produselor care pot fi reparate din punct de vedere tehnic. De exemplu, o mașină de spălat rufe sau un televizor, o platformă digitală pentru găsirea de reparatori, un formular european cu informații. În baza acestui formular, utilizatorii vor putea solicita oricărui reparator să-i ofere serviciile de reparare și i se va pune la dispoziție oferte convenabile din care să aleagă și bineînțeles va oferi transparență în ceea ce privește condițiile și costurile reparațiilor.
Potrivit unui sondaj Eurobarometru, 77% dintre europeni se simt îndatorați să prevină riscurile pentru schimbările climate. Aruncarea produselor adesea care încă mai pot avea o șansă, duc la strângerea de 35 de milioane de tone de deșeuri, se consumă 30 de milioane de tone de resurse și generează 261 de milioane de tone de emisii de gaze în UE în fiecare an. De asemenea, se estimează că înlocuirea produselor în locul reparării lor îi costă pe consumatori aproape 12 miliarde de euro pe an. În plus, se estimează că inițiativa va genera creștere economică și investiții în UE în valoare de 4,8 miliarde de euro, a precizat sursa menționată mi sus.
Alte articole: ANSVSA discută cu magazinele pentru delimitarea produselor lactate atutentice