Acest tip de carne va fi complet interzis în România. Un proiect de lege a trecut cu succes de Senatul României, ajungând în plen. Proiectul vizează interzicerea comercializării cărnii sintetice provenite din laboratoare pe piața internă, conform informațiilor prezentate de Capital.ro.
Această propunere legislativă a fost inițiată de un grup de parlamentari din PSD și are ca principal obiectiv stabilirea unui cadru legal coerent pentru denumirea, prezentarea, etichetarea și vânzarea produselor făcute din carne. Rolul acestei noi legi este să asigure sănătatea în rândul populației, să asigure respectarea normelor de igienă și să ofere consumatorilor informații corecte cu privire la produsele pe care le cumpără.
Un alt aspect important al legii este definirea conceptului de „Produs românesc”, care trebuie să provină în proporție de 100% din fermele românești. De asemenea, se va interzice etichetarea cărnii și a produselor din carne ca „Produs românesc” sau folosirea culorilor drapelului național, în situația în care aceste criterii nu sunt îndeplinite.
Ai mai putea fi interesat și de: Produsele de bază ajung un lux în România. Un studiu arată cât plătesc grecii comparativ cu noi
„Prin sintagma ‘Produs românesc’ din carne se înţelege carnea şi produsele din carne rezultate din carcasele provenite 100% din fermele din România. Este interzisă inscripţionarea la raft şi pe eticheta cărnii şi a produselor din carne a sintagmei ‘Produs românesc’ şi a culorilor drapelului naţional dacă nu sunt respectate prevederile alin. (1)”, este prevăzut în proiectul de lege.
Pe de altă parte, etichetele produselor trebuie să conțină:
În ceea ce privește carnea sintetică obținută în laboratoare din celule de la animale, proiectul de lege nu lasă loc de interpretări. Comercializarea acesteia este interzisă pe piața internă, iar legea se aplică inclusiv pentru produsele culinare din alimentația publică care conțin un astfel de ingredient. Încălcarea legii atrage după sine sancțiuni sub formă de amenzi, cu sume cuprinse între 200.000 lei și 300.000 lei.
Este necesar ca această propunere legislativă să treacă și de Camera Deputaților, organismul decizional final în acest caz, pentru a deveni lege.