Puterea de cumpărare de la nivel european este redusă, iar acest lucru se observă în raport cu volumul realizat de comerțul cu amănuntul, relatează ziare.com. Așa cum arată primele informații, dorința de consum a europenilor se duce la vale, iar cea mai mare depreciere este identificată la nivelul comerțului cu alimente.
Puterea de consum a europenilor este într-o scădere puternică, iar acest lucru se resimte cel mai mult la nivelul alimentelor. Volumul comerțului cu amănuntul a scăzut cu 3% în zona euro și 3.1% în tot blocul comunitar în februarie 2023.
În decembrie 2022, deprecierea anuală a fost de 2.5% pentru UE, respectiv, 2.8% în zona euro. Scăderea anuală din februarie 2023 la nivelul comerțului cu amănuntul a fost generată în UE de reducerea acordată industriei alimentelor, băuturilor și tutunului, cu 4.9%. Totodată, comerțul cu produse nealimentare este mai mic cu 1.9%, în timp ce nivelul combustibililor auto a crescut cu 0.1%.
Scăderea anuală pe medie UE în decembrie 2022 a fost generată de contractarea cu 6.6% a volumului comerțului cu alimente, tutun și băuturi. Totodată, situația a fost determinată de diminuarea nivelului industriei cu produse nealimentare cu 0.9%, în timp ce cel al combustibililor a crescut cu 7.3%.
România înregistrează o frânare puternică din acest punct de vedere. Statul român a înregistrat un avans de 2.9%, însă procentul este cel mai mic din ultimele 5 luni. Avansul anual înregistrat în octombrie 2022 a fost de 4.7%. Totodată, în luna noiembrie a aceluiași ani avem un procent de 4.5%. În decembrie 2022, avansul a fost de 5.3%, iar în ianuarie 2023 a fost înregistrat un procent de 5.2%.
Evoluția lunară arată o contractare cu 0.6% a nivelului din comerțul cu amănuntul în România (februarie 2023 comparativ cu perioada similară din 2022). Datele arată aceste rezultate, în condițiile în care blocul comunitar a scăzut cu 0.9%.
În ultimii 7 ani, România a înregistrat o creștere de trei ori mai mare decât media UE în ceea ce privește comerțul cu amănuntul. Chiar și în 2022, atunci când industria s-a contractat la nivel european, statul român a reușit să ia avans, în ciuda faptului că puterea de cumpărare se ducea la vale.
Volumul comerțului a crescut cu 90.7% în țară în decembrie 2022, comparativ cu nivelul din 2015. Acesta a fost cel mai mare avans la nivel european, în condițiile în care media UE este de 30%.
Citește și: În perioada Paștelui, consumul de ouă va crește cu 50%. Ultimele date publicate de specialiști