Sindicaliștii din România au atacat la Avocatul Poporului articolul 17 din ordonanța „trenuleț”, care prevede înghețarea pensiilor, în special prorogarea termenului de indexare a acestora, așa cum era stabilit în legea pensiilor. Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, a explicat că atacul nu vizează întreaga ordonanță, ci doar acest articol care contravine reglementărilor legale în vigoare. Potrivit lui Hossu, legea pensiilor este o lege organică și orice prorogare ar trebui să fie reglementată printr-o lege organică, nu printr-o ordonanță de urgență adoptată de Guvern, potrivit Antena 3 CNN.
„Legat de acest lucru, există deja decizia Curții Constituționale care specifică faptul că în mod normal, dacă este o lege dată de Parlamentul României, nu poate să fie prorogat termenul de către Guvernul României decât printr-un act normativ de același nivel, pentru că legea pensiilor este lege organică și în mod normal ar trebui ca printr-o altă lege organică să se facă prorogarea respectivă, nu prin ordonanță de urgență”, a declarat Bogdan Hossu.
Te-ar mai putea interesa și: „Ordonanța trenuleț” majorează salariile de la stat și sumele pentru primării, dar taie din bugetul pentru IMM-uri
foto: pensii
Liderul sindical a spus că există deja o decizie a Curții Constituționale care confirmă acest lucru, iar Guvernul nu poate amâna termenul de indexare a pensiilor decât printr-un act normativ corespunzător. În continuare, sindicaliștii așteaptă să vadă cum va reacționa Avocatul Poporului la sesizarea lor.
Hossu a menționat că în trecut Avocatul Poporului nu a reacționat întotdeauna la sesizările cetățenilor sau ale organizațiilor nonguvernamentale și sindicale, ceea ce ridică semne de întrebare privind eficiența instituției în apărarea drepturilor cetățenilor.
„Rămâne să vedem dacă Avocatul Poporului, la sesizarea noastră, va reacționa sau nu, pentru că s-a mai văzut că Avocatul Poporului se substituie de multe ori solicitărilor cetățenilor sau organizațiilor nonguvernamentale sindicale legate de sesizarea Curții constituționale.
Pentru magistrați s-a sesizat din oficiu. Se pare însă că pentru restul cetățenilor nu are aceeași sensibilitate legată de atributele pe care le are conform legii sale de organizare”, a adăugat liderul sindical.
Ordonanța „trenuleț”, adoptată de Guvern pe 30 decembrie, cuprinde o serie de măsuri de austeritate, inclusiv tăieri și eliminarea unor facilități pentru mai multe categorii de români. Printre modificările de ultim moment se numără introducerea unei taxe pe stâlp, care va avea o valoare de 1%. Măsurile au stârnit controverse, iar sindicaliștii și alte organizații au exprimat nemulțumiri legate de impactul acestora asupra cetățenilor și de procedurile legislative care însoțesc aceste modificări.
Te-ar mai putea interesa și: Circa un milion de pensionari ar putea beneficia de indexarea de 12%. Această categorie de români scapă de „ordonanța trenuleț”