Autoritățile au semnat contractul pentru primul aeroport privat din România, aflat la Alexeni, în județul Ialomița. Investiția este estimată la 400 de milioane de euro, cu o perioadă de implementare de 4 ani, conform informațiilor relatate de Economedia.
Consorțiului declarat câștigător are ca lider de asociere firma Avant Airports din Târgu Mureș, deținută de Mircea Tudor (33%), Vizant Partners a lui Valentin Vizant (33%), Avant Petroleum (24%) și Carmen Bahrim (10%).
„Am semnat astăzi (ieri, 18 martie 2024, n.r.) contractul de concesiune a bunurilor de la Alexeni aflate în domeniul public al județului Ialomița, pentru proiectul de amenajare și operaționalizare a Aeroportului Alexeni, un obiectiv de investiții crucial pentru județul Ialomița”, a anunțat președintele Consiliului Județean, Marian Pavel.
Semnarea acordului a avut loc în urma licitației pentru atribuirea contractului de concesiune, având ca obiect concesionarea bunurilor proprietate publică pentru realizarea obiectivului de investiții „Proiect de construire și funcționalizare a Aeroportului Alexeni, județul Ialomița”. Durata de concesionare a aerodromului nu a fost menționată.
Consiliul Județean Ialomița va primi o redevență de aproape 2 milioane de lei pe an, potrivit lui Alexandru Potor, administratorul public al județului Ialomița.
Nu este clar nici cine a mai participat la licitația organizată de autoritățile locale.
În prezentarea publicată de CJ Ialomița, se arată că aerodromul va avea un terminal de pasageri de 30.000 de metri pătrați și un flux anual 6,5 milioane de călători. Comparativ, Henri Coandă din București, cel mai mare din țară, a avut anul trecut un flux anual de 14,7 milioane de călători.
Aerodromul este planificat cu un terminal cargo de 20.000 de metri pătrați, să manevreze peste 10.000 de tone anual de marfă și să aibă 30.000 metri pătrați pentru reparația și întreținerea aeronavelor. De asemenea, este planificat un parc fotovoltaic pentru independența acestuia și o școală de aviație. Investitorii au în plan și un hotel, o stație de tren, în colaborare cu CFR, și zone de agrement.
CJ Ialomița arată însă că proiectul tehnic se află în proces de elaborare și definitivare, aceasta nefiind reprezentarea finală a proiectului.
„Va deveni primul aeroport privat din România, oferind o infrastructură de ultimă tehnologie și servicii aeroportuare de înaltă calitate. Situat la doar 66 de kilometri de București, acesta se va poziționa strategic pentru a prelua o parte semnificativă a traficului de cargo și low-cost, care suprasolicită aeroportul Otopeni”, mai declară Marian Pavel.
Oficialii județeni afirmă că aeroportul „se va poziționa strategic pentru a prelua o parte semnificativă a traficului de cargo și low-cost care suprasolicită aeroportul Otopeni”.
Vezi și: Pașaportul românesc, pe locul 15 la nivel mondial. Permite intrarea fără viză în 179 de țări