În România, pensia medie este de aproximativ 2.500 de lei pe lună, mult sub suma de 1.000 de euro necesară pentru un trai decent. În acest context, contribuțiile la pensiile private au crescut semnificativ. Peste 8,3 milioane de români contribuie la Pilonul 2, cu o medie lunară de 400 de lei, iar aproximativ 800.000 de persoane își suplimentează veniturile viitoare prin Pilonul 3. Cu toate acestea, Pilonul 4 – pensia ocupațională – rămâne aproape necunoscut și neutilizat, potrivit Antena 3 CNN.
Te-ar mai putea interesa și: Reforma pensiilor speciale, din nou amânată. Ce se întâmplă cu banii din PNRR
Contribuțiile la Pilonul 2 au crescut de la 3,75% la 4,75% din salariul brut, iar acest lucru, împreună cu majorarea salariilor, a dus la o creștere considerabilă a sumelor acumulate. În prezent, suma medie dintr-un cont de pensie privată obligatorie este de 18.000 de lei, iar cel mai mare cont individual a ajuns la 2,5 milioane de lei. La Pilonul 3, unde contribuțiile sunt voluntare, un român care economisește 100 de euro lunar poate primi, după vârsta de 60 de ani, aproximativ 2.000 de lei pe lună timp de cinci ani.
„Dacă e vorba de pilonul 2, banii se pot lua în momentul în care începi să îți iei și pensia publică, la pilonul trei la 60 de ani. În ambele cazuri se pot lua bani anticipat, în caz de invaliditate documentată sau în caz de de deces al participantului, atunci moștenitorii sunt îndreptățiți să primească acei bani”, spune președintele APAPR.
Specialiștii subliniază importanța diversificării surselor de pensie pentru a asigura un venit cât mai apropiat de cel obținut în perioada activă. În sistemul actual, pensia de stat (Pilonul 1) asigură doar 50% din venitul mediu, în timp ce Pilonul 2 mai adaugă încă 10%, iar contribuțiile la Pilonul 3 pot ajuta la atingerea unui procent de 80-90% din venitul avut înainte de pensionare.
„Este puțin cunoscut (n.r. pilonul 4) și deductibilitatea și fiscalitatea nu funcționează bine în momentul de față. Mai trebuies niște reglementări. În alte țări, însă, angajatorii spun „uite, dacă stai la noi cel puțin 5 ani, noi îți spunem în fiecare lună banii ăștia deoparte”. E foarte interesant”, spune Sergiu Costache.
Deși Pilonul 4 este reglementat de mai bine de cinci ani, în România nu există încă fonduri administrate în acest sistem. În alte țări, pensiile ocupaționale sunt folosite de angajatori pentru a-și motiva și reține angajații, oferindu-le beneficii suplimentare. Totuși, la noi, lipsa unor reglementări fiscale clare împiedică implementarea acestui sistem.
Te-ar mai putea interesa și: Comisia Europeană suspendă anumite plăți pentru România în cadrul PNRR, din cauza inacțiunii cu privire la reforma pensiilor speciale