Inspectorii Sanitar Veterinari și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au organizat o serie de controale fulger în câteva societăți comerciale din România. Peste 6 tone de carne de import congelată au fost confiscate de către în urma depistării unor nereguli. Marfa provenea din comerțul intracomunitar și din import, anunță ANSVSA.
Conform unui comunicat de presă transmis de reprezentanții ANSVSA, autoritățile au efectuat o acțiune fulger de control la 29 de depozite frigorifice autorizate pentru schimburi intracomunitare. Depozitele sunt din județele Giurgiu, Ilfov și București.
Obiectivul principal al verificărilor a fost depistarea unor posibile practici ilegale, de congelare a cărnii pentru care producătorul a stabilit pe etichetă că se comercializează refrigerată, congelare care, uneori, se realizează chiar aproape de finalul perioadei de valabilitate. Toate aceste practici pun grav în pericol sănătatea oamenilor.
Ai mai putea citi: Moment istoric. Ceapa a atins cel mai ridicat preț din lume! A fost anunțat deja locul în care ceapa e mai scumpă decât carnea de vită
„Această metodă, în contradicție cu legislația, este utilizată pentru a prelungi perioada de valabilitate a produsului (se aplică o altă etichetă cu informații referitoare la carnea congelată, cu un alt termen de valabilitate) și, deseori, pentru a ascunde modificările organoleptice ale cărnii”, precizează ANSVSA.
Autoritățile au anunțat că au descoperit mai multe loturi de carne de vită congelată, provenite din comerț intracomunitar, care fuseseră importate în state membre UE din țări terțe (Argentina, Uruguay, Brazilia, SUA) în stare refrigerată și congelate în depozite frigorifice din UE, cu schimbarea termenului de valabilitate dat de producător, cu intenția de a vinde mai repede produsele, deși ele nu mai erau bune de comercializat.
Cele mai mari nereguli constatate au fost dubla etichetare a produselor (pe lângă eticheta producătorului s-a identificat și o altă etichetă aplicată după schimbarea stării termice a produsului prin congelare) și lipsa trasabilității produselor.
Conform inspectorilor de la ANSVSA, oamenii legii au continuat verificările, iar în urma lor au aplicat 20 de amenzi în valoare de 245.000 lei și au reținut 6.098 kg de carne de vită. În același timp, instituția a mai transmis va extinde controalele cu această tematică la nivel național și că toți cei prinși cu ilegalități vor fi amendați aspru.
Citește și: Incredibil! Un ton cu greutatea de peste 200 de Kg a fost vândut cu 270.000 de dolari