- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Conturi pline în toamnă! Cine primește bani pe carduri și de ce trebuie să se înscrie până pe 20 septembrie

11 Sep, 10:00 • Bugiu ⁠Ana Maria
Banii vor veni pe carduri. Înscrierile se fac până pe 20 septembrie!
Conturi pline în toamnă! Cine primește bani pe carduri și de ce trebuie să se înscrie până pe 20 septembrie

Pentru a beneficia de subvențiile pentru anul 2024, fermierii care au accesat Pachetul 4 – culturi verzi, trebuie să respecte termenele stabilite de APIA. Dacă nu o fac, aceștia nu vor primi cei 128 euro/ha, potrivit capital.ro.

Agricultorii și crescătorii de animale care participă la Pachetul 4 – culturi verzi din cadrul Măsurii 10 pentru agro-mediu și climă trebuie să respecte termenele stabilite de APIA în luna septembrie pentru a beneficia de subvenția de 128 euro pe hectar.

Conform cerințelor, până pe 30 septembrie, fermierii trebuie să înființeze culturile verzi utilizând specii:

  • mazărea
  • măzărichea
  • rapița
  • muștarul
  • lupinul
  • sulfina

Trebuie să respecte aceste cerințe pentru a primi subvenția, conform agroingo.ro.

Te-ar mai putea interesa și: Subvenţii APIA de peste 1,3 miliarde de euro pentru fermierii români, până la sfârşitul anului

foto: bani subvenții

Cine primește bani pe carduri și de ce trebuie să se înscrie până pe 20 septembrie

Fermierii care participă la Pachetul 4 – culturi verzi sunt obligați să folosească doar fertilizanți organici înainte de înființarea culturilor verzi. Fertilizanții chimici sunt strict interziși. Biomasa obținută trebuie să fie încorporată în sol până la 31 martie.

Dacă fermierii doresc să transfere Pachetul 4 pe o altă parcelă, trebuie să informeze APIA până la 20 septembrie după depunerea cererii de plată. Neinformarea APIA în termenul stabilit va face ca parcela respectivă să nu fie eligibilă pentru plată.

De asemenea, Pachetul 4 poate fi aplicat și pentru codul de cultură aferent pajiștilor temporare din declarația de suprafață, cu condiția ca cultura de toamnă să fie înființată până la 30 septembrie și să nu fie declarată cultură perenă în campania următoare.

În plus, fermierii care au suferit daune complete din cauza secetei vor primi o subvenție de 200 euro pe hectar, conform declarațiilor ministrului Agriculturii, Florin Barbu. Plățile vor fi efectuate până la data de 15 octombrie.

„Vom da pentru calamitate de 100% o subvenție către fermieri pe despăgubire la secetă de 200 de euro pe hectar. Lucrul acesta se va întâmpla exact în anul în care s-a produs seceta, pentru că, dacă ne întoarcem în trecut, vedem că plata la despăgubiri la secetă, cu alocare foarte mică către fermieri, s-a dat în anul fiscal următor.

Noi am luat decizia, pentru că fermierii trec printr-o perioadă grea, să și plătim anul acesta toate despăgubirile către fermierii români. Banii vor veni pe 15 octombrie”, a spus Florin Barbu.

Autoritățile vin în sprijinul fermierilor și vor oferi un credit cu dobândă fixă de 1,95% și ROBOR, dobânda fiind acoperită de Ministerul Agriculturii. Executarea silită va fi suspendată pentru agricultorii ale căror culturi au fost complet distruse, permițându-le să facă față mai ușor perioadei dificile.

Te-ar mai putea interesa și: Programul Tomata 2024: Intră pe card cel puţin 1.000 euro. Minstrul agriculturii anunţă subvenţii mai mari