Cordonul ombilical financiar. Potrivit unui nou studiu al Pew Researh Center, tot mai mulți adulți tineri locuiesc cu părinții lor. Dintre americani sub 25 de ani, 57% locuiesc cu părinții lor, față de 53% în 1993. Sprijinul din partea părinților continuă mai târziu în viață, deoarece tinerii au nevoie de mai mult timp pentru a atinge borne financiare pe care generațiile trecute le atingeau mai ușor, spun economiștii și cercetătorii.
De altfel, există un decalaj mai mare de bogăție între americanii în vârstă și cei mai tineri, oferind astfel unor păprinți mai multe mijloace și argumente pentru a-și ajuta copii.
Kami Loukipoudis, în vârstă de 39 de ani, este director de design, iar soțul ei, Adam Stojanik, un profesor de liceu în vârstă de 39 de ani, știau că vor avea nevoie de asistență parentală pentru a cumpăra o locuință pe piața imobiliară din New York, care este extrem de costisitoare.
„Am putea plăti o ipotecă, dar nivelul avansului cerut a fost zdrobitor. Ideea a fost să economisim, dar atâta timp stăm în chirie, ne-ar fi luat 300 de ani să strângem suma pentru avans”, a spus Stojanik pentru WSJ.
Mama lui Loukipoudis le-a dat banii pentru avansul necesar apartamentului cu două dormitoare din cartierul Queen din New York.
Adulții nu primesc neapărat cecuri mari de la părinți, dar ei rămân pe statul de plată parental mai mult decât generațiile anterioare, potrivit Marla Ripoll, profesor de economie la Universitatea din Pittsburgh, care a studiat tendința analizând plățile de la părinți către copii adulți de peste 20 de ani.
Dintre copiii adulți care au spus că au primit ajutor financiar de la un părite în ultimul an, cei mai mulți au spus că s-au folosit de bani pentru cheltuielile de zi cu zi ale gospodăriei, cum ar fi facturile de telefon și abonamentele la servicii de streaming, potrivit sondajului Pew.
Alte constatăriale Pews Research:
Potrivit unui sondaj GOBankingRates, aproape jumătate dintre americani au 500 de dolari sau mai puțin în conturile lor de economii, sumă care poate fi insuficientă în cazul unor cheltuieli neprevăzute.
Din cei 1063 de americani respondenţi, 29% dintre aceştia au declarat că au între 501 şi 5.000 de dolari în conturile lor de economii. În timp ce 21% dintre americani au 5.001 dolari sau mai mult.
60% din participanţii la sondaj au declarat că au cel mult 500 de dolari în conturile lor.
Citește și: Sprijin financiar pentru românii stabiliți în Italia. Ce sumă vor primi lunar cei cu venituri mici
Conform CNBC, planificatorii financiari recomandă construirea unor rezerve în numerar, cunoscută sub numele de fond de urgenţă, pentru a acoperi cheltuielile neprevăzute. Cu toate acestea, mulţi americani nu par să aibă unul.
„Incapacitatea americanilor de a face faţă unei urgenţe care costă 500 de dolari sau chiar 1.000 de dolari poate fi dăunătoare din punct de vedere financiar, cu un efect de domino asupra vieţii lor”, spune Alex Lozano, planificator financiar certificat şi fondator al Lozano Group Wealth Management.
58% dintre Millennials și 38% dintre membrii Generației Z din România afirmă că trăiesc de la un salriul la altul și sunt îngrijorați că nu își vor mai putea susține cheltuielile lunare.
Pe fondul războiului de la graniță și a unei crize energetice și economice, românii reușesc să găsească resurse financiare și pentru economii. În 2022, numărul românilor cu depozite bancare mai mari de 100.000 de euro a crescur cu 8084, ajungând la un vârf de 59.519 la finalul primelor nouă luni ale anului, potrivit statisticii realizate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, citate de Ziarul Financiar.
Potrivit analiștilor, românii preferă să lase economiile în grija băncilor, chiar dacă acestea plătesc dobânzi mai mici, pe fondul inflației. Totodată, contează mai mult siguranța existenței unui asemenea fond de economii decât randamentul propriu-zis al depozitului mai mari de 100.000 de euro din bănci a crescut de 4 ori, la fel ca și valoarea sumelor economisite pe acest plafon.