Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cordonul ombilical financiar. Aproape 60% dintre părinții americani își ajută cu bani copiii ajunși adulți. Cum stau românii la acest capitol

26 Jan, 20:41 • Bocioacă Bianca
Potrivit unui nou studiu, aproape 60% dintre familiile de americani își ajută financiar copiii ajunși adulți.
Cordonul ombilical financiar. Aproape 60% dintre părinții americani își ajută cu bani copiii ajunși adulți. Cum stau românii la acest capitol

Cordonul ombilical financiar. Potrivit unui nou studiu al Pew Researh Center, tot mai mulți adulți tineri locuiesc cu părinții lor. Dintre americani sub 25 de ani, 57% locuiesc cu părinții lor, față de 53% în 1993. Sprijinul din partea părinților continuă mai târziu în viață, deoarece tinerii au nevoie de mai mult timp pentru a atinge borne financiare pe care generațiile trecute le atingeau mai ușor, spun economiștii și cercetătorii.

De altfel, există un decalaj mai mare de bogăție între americanii în vârstă și cei mai tineri, oferind astfel unor păprinți mai multe mijloace și argumente pentru a-și ajuta copii.

Citește și: Sfaturile unui consultant financiar pentru a ne spori veniturile în 2024: „Sunt tot felul de proiecte sau programe în care te poţi implica şi poţi să câştigi”

Kami Loukipoudis, în vârstă de 39 de ani, este director de design, iar soțul ei, Adam Stojanik, un profesor de liceu în vârstă de 39 de ani, știau că vor avea nevoie de asistență parentală pentru a cumpăra o locuință pe piața imobiliară din New York, care este extrem de costisitoare.

„Am putea plăti o ipotecă, dar nivelul avansului cerut a fost zdrobitor. Ideea a fost să economisim, dar atâta timp stăm în chirie, ne-ar fi luat 300 de ani să strângem suma pentru avans”, a spus Stojanik pentru WSJ.

Mama lui Loukipoudis le-a dat banii pentru avansul necesar apartamentului cu două dormitoare din cartierul Queen din New York.

Adulții nu primesc neapărat cecuri mari de la părinți, dar ei rămân pe statul de plată parental mai mult decât generațiile anterioare, potrivit Marla Ripoll, profesor de economie la Universitatea din Pittsburgh, care a studiat tendința analizând plățile de la părinți către copii adulți de peste 20 de ani.

Dintre copiii adulți care au spus că au primit ajutor financiar de la un părite în ultimul an, cei mai mulți au spus că s-au folosit de bani pentru cheltuielile de zi cu zi ale gospodăriei, cum ar fi facturile de telefon și abonamentele la servicii de streaming, potrivit sondajului Pew.

Alte constatăriale Pews Research:

  • Părinții sunt foarte implicați în viața copiilor lor tineri. Majoritatea trimit mesaje (73%) sau vorbesc la telefon (54%) cu copilul adult de cel puțin câteva ori pe săptămână.
  • Majoritatea adulților sunt în regulă cu nivelul de implicare al părinților în viața lor: 69% spun că părinții lor sunt la fel de implicați în viața lor de zi cu zi pe cât și-ar dori să fie. Aproximativ unul din cinci (22%) spun că părinții lor nu sunt suficient de implicați, în timp ce doar 9% spun că părinții lor sunt implicați. Majoritatea tinerilor adulți spun că apelează la părinții lor pentru sfaturi cu privire la locurile de muncă, la finanțe și chiar la sănătatea lor fizică.
  • În cele multe cazuri, mamele sunt deosebit de conectate cu copiii lor adulți. De asemenea, mamele sunt mai predispuse decât tații să admită că copiii lor au nevoie de sfaturi sau de bani. Mamele și fiicele sunt deosebit de strâns legate, multe dintre ele se bazează una pe cealaltă pentru sprijin emoțional.
  • Unul din patru părinți (25%) spun că urmăresc locația copilului lor cu ajutorul aplicațiilor GPS. În plus, părinții sunt mai predispuși să își urmărească fiicele decât fiii lor (31% față de 21%).
  • Adulții de astăzi sunt mult mai probabil decât omologii lor de acum 30 de ani să fie absolvenți de facultate. De asemenea, au împrumuturi restante din studenție.
  • Tinerii adulți de azi au mai multe șanse de a fi angajați cu normă întreagă acum decât adulții tineri în 1993. Ei se căsătoresc mult mai târziu decât generația părinților lor. Diferența dintre ponderea celor căsătoriți este deosebit de mare în rândul adulților tineri cu vârste cuprinse între 25 și 29 de ani: 29% au fost căsătoriți în 2023, comparativ cu 50% în 1993.
  • De asemenea, adulții tineri de azi întârzie să aibă copii. De exemplu, 27% dintre adulții cu vârste cuprinse între 30 și 34 de ani aveau un copil în gospodărie în 2023, comparativ cu 60% în 1993.
  • Chiar dacă întârzie căsătoria și calitatea de părinte, sondajul Pew constată că majoritatea tinerilor care nu au fost niciodată căsătoriți (69%) spun că vor să se căsătorească într-o zi.
  • O pondere mai mică (51%) spun că și-ar dori să aibă copii într-o zi (dintre cei care nu au copii în prezent). Bărbații tineri sunt mai predispuși decât femeile tinere să spună că vor să aibă copii (57% față de 45%).

Potrivit unui sondaj GOBankingRates, aproape jumătate dintre americani au 500 de dolari sau mai puțin în conturile lor de economii, sumă care poate fi insuficientă în cazul unor cheltuieli neprevăzute.

Din cei 1063 de americani respondenţi, 29% dintre aceştia au declarat că au între 501 şi 5.000 de dolari în conturile lor de economii. În timp ce 21% dintre americani au 5.001 dolari sau mai mult.

60% din participanţii la sondaj au declarat că au cel mult 500 de dolari în conturile lor.

Citește și: Sprijin financiar pentru românii stabiliți în Italia. Ce sumă vor primi lunar cei cu venituri mici

Conform CNBC, planificatorii financiari recomandă construirea unor rezerve în numerar, cunoscută sub numele de fond de urgenţă, pentru a acoperi cheltuielile neprevăzute. Cu toate acestea, mulţi americani nu par să aibă unul.

„Incapacitatea americanilor de a face faţă unei urgenţe care costă 500 de dolari sau chiar 1.000 de dolari poate fi dăunătoare din punct de vedere financiar, cu un efect de domino asupra vieţii lor”, spune Alex Lozano, planificator financiar certificat şi fondator al Lozano Group Wealth Management.

Cum stau românii din punct de vedere financiar

58% dintre Millennials și 38% dintre membrii Generației Z din România afirmă că trăiesc de la un salriul la altul și sunt îngrijorați că nu își vor mai putea susține cheltuielile lunare.

Pe fondul războiului de la graniță și a unei crize energetice și economice, românii reușesc să găsească resurse financiare și pentru economii. În 2022, numărul românilor cu depozite bancare mai mari de 100.000 de euro a crescur cu 8084, ajungând la un vârf de 59.519 la finalul primelor nouă luni ale anului, potrivit statisticii realizate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, citate de Ziarul Financiar.

Potrivit analiștilor, românii preferă să lase economiile în grija băncilor, chiar dacă acestea plătesc dobânzi mai mici, pe fondul inflației. Totodată, contează mai mult siguranța existenței unui asemenea fond de economii decât randamentul propriu-zis al depozitului mai mari de 100.000 de euro din bănci a crescut de 4 ori, la fel ca și valoarea sumelor economisite pe acest plafon.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
România aduce educatoare și îngrijitoare din Indonezia. Când începe înscrierea la creșe și grădinițe
România aduce educatoare și îngrijitoare din Indonezia. Când începe înscrierea la creșe și grădinițe
BNR rămâne prudentă şi menţine dobânda-cheie la 6,5%, în cea de-a treia şedinţă de politică monetară din 2025
BNR rămâne prudentă şi menţine dobânda-cheie la 6,5%, în cea de-a treia şedinţă de politică ...
Americanii de la Greenbrier închid fabrica de vagoane de la Arad
Americanii de la Greenbrier închid fabrica de vagoane de la Arad
Horoscop aprilie 2025. Top cele mai norocoase zodii, cine se află în fruntea clasamentului
Horoscop aprilie 2025. Top cele mai norocoase zodii, cine se află în fruntea clasamentului
Turbion polar peste România. Cât va ține valul de frig, ploi și ninsori. Cum va fi vremea de Paște – PROGNOZA METEO
Turbion polar peste România. Cât va ține valul de frig, ploi și ninsori. Cum va fi vremea de Paște ...
România, printre țările cu cele mai mici prețuri la ouă din UE. Cu cât se vinde un ou înainte de Paște
România, printre țările cu cele mai mici prețuri la ouă din UE. Cu cât se vinde un ou înainte ...
Cristi Borcea a făcut anunțul despre al 10-lea copil: „Nu mai am adrenalina pe care o aveam, dar sunt bine”
Cristi Borcea a făcut anunțul despre al 10-lea copil: „Nu mai am adrenalina pe care o aveam, ...
Cât cheltuiesc românii pe mâncare. Plătim cel mai mare procent din salariu pe hrană din UE
Cât cheltuiesc românii pe mâncare. Plătim cel mai mare procent din salariu pe hrană din UE
Temperaturile care afectează pomii. Cum să vă protejați plantele din grădină
Temperaturile care afectează pomii. Cum să vă protejați plantele din grădină
Facturi mai mari la curent electric, după expirarea plafoanelor. Prețurile vor fi diferite, de la un furnizor la altul. Cum îl poți schimba
Facturi mai mari la curent electric, după expirarea plafoanelor. Prețurile vor fi diferite, de la un ...
Aparatul electrocasnic care ar putea dispărea din bucătărie deşi este folosit zilnic. Românii trebuie să se adapteze noii tehnologii
Aparatul electrocasnic care ar putea dispărea din bucătărie deşi este folosit zilnic. Românii trebuie ...
Prințul Paul de România a fost arestat la domiciliu, în Franța, după ce judecătorii au refuzat extrădarea
Prințul Paul de România a fost arestat la domiciliu, în Franța, după ce judecătorii au refuzat ...
Criză de angajați pe litoral înaintea sezonului estival: ”Unde sunt românii noștri? Mai vedeți tineri care să vină să muncească în turism?”
Criză de angajați pe litoral înaintea sezonului estival: ”Unde sunt românii noștri? Mai vedeți ...
Impozitul care bagă firmele în insolvenţă. Economiştii şi oamenii de afaceri critică dur noua taxă introdusă de Guvern
Impozitul care bagă firmele în insolvenţă. Economiştii şi oamenii de afaceri critică dur noua ...
Prada va prelua Versace. Tranzacţia este estimată la peste un miliard de euro
Prada va prelua Versace. Tranzacţia este estimată la peste un miliard de euro
Tinerii aflați la primul loc de muncă vor primi în plus la salariu câte 3000 de lei. În ce domenii se aplică această lege
Tinerii aflați la primul loc de muncă vor primi în plus la salariu câte 3000 de lei. În ce domenii ...
Prime de Paște și Crăciun, abonamente medicale și posibilitatea de a lucra de acasă. Cum își atrag angajatorii salariații în 2025
Prime de Paște și Crăciun, abonamente medicale și posibilitatea de a lucra de acasă. Cum își atrag ...
Cum alegem căruciorul potrivit
Cum alegem căruciorul potrivit