Tradiționalele coșuri cu bunătăți sau voucherele oferite în mod normal de Paște nu mai sunt o practică comună în bugetele multor companii din țara noastră. În schimb, acestea au fost înlocuite cu beneficii precum zile libere și programe flexibile. O tendință din ce în ce mai evidentă în numeroasele firme este acordarea unei vacanțe prelungite de Paște angajaților. În cazul în care se acordă prime, acestea sunt limitate la 300 de lei și nu sunt impozabile. Deși Andreea nu va primi un cadou de Paște din partea angajatorului, ea apreciază foarte mult beneficiul zilelor libere suplimentare.
Citește și: Guvernul oferă ajutoare financiare de Paște. Banii vor fi distribuiți începând cu 18 aprilie
„Am nevoie să îi iau de la grădiniță, să mai merg la un doctor și să jonglez cu programul de lucru, astfel încât să mă ocup și de copii și să lucrez atât cât este necesar să produc. Când lucram în corporație nu aveam copii, dar acum e important dacă ai familie”, a povestit Andreea.
Specialiștii în resurse umane observă că, din cauza bugetelor limitate după multiplele crize, managerii companiilor nu mai sunt la fel de generoși ca în trecut. Prin urmare, în loc să ofere coșuri pline cu produse tradiționale de Paște, angajații vor beneficia de mai mult timp liber.
În majoritatea companiilor, se va face legătura între sărbători, iar concediul va începe de pe 1 mai și va dura până pe 6 mai, inclusiv ziua de după Paște. Această veste aduce multă bucurie celor care lucrează de acasă.
„Nu cred că ne dă nimic. Nu am primit nici primă de Crăciun, nici mărire anul asta, deci nu o să fie nimic. A trecut pandemia, a fost o perioadă foarte aglomerată pentru toți, dar ținând cont că se poate digitaliza totul de ce să ne pierdem o oră dus, o oră întors, când putem să lucrăm de acasă”, a povestit o tânără pentru ProTV.
„O compensație să putem de acasă, să avem o atmosferă mai relaxantă, dacă bani nu ne dai, măcar asta”, a mai explicat un angajat.
În urma pandemiei, angajații au început să aibă o mai mare apreciere pentru timpul petrecut alături de familie, ceea ce a dus la includerea în lista de beneficii oferite de angajatori a unor elemente precum mai multe zile de concediu plătit, flexibilitate în programul de lucru sau adoptarea săptămânii de lucru de patru zile.
„Angajații își doresc timp de calitatea cu familiile, un program flexibil, iar atunci când sunt la serviciu să lucreze, apreciază zilele libere, față de cele legale sau față de cele contractuale – și este un beneficiu pe care îl oferă companiile mai ales acum când nu au bugete pentru a oferi prime de Paște”, a detaliat Leonard Rizoiu, specialist resurse umane.
Cu toate acestea, companiile care prevăd în contractul lor colectiv de muncă acordarea de prime și cadouri și-au alocat bugete speciale pentru sărbători. În cea mai mare parte, acestea acordă al 13-lea salariu împărțit sub forma unei prime de Crăciun, a uneia de Paște și a unui bonus de vacanță, înlocuind astfel voucher-ele tradiționale.
„Acum pentru sărbătorile pascale ne place să fim mai diferiți și să îi facem pe oameni să se simtă mai speciali așa că oferim o primă sub formă de bani, oferim un pachet cu produse alimentare specifice sărbătorilor pascale”, a explicat Sonia, manager resurse umane companie.
În alte cazuri, angajații sunt încurajați în funcție de performanță sau primesc vouchere sau carduri cadou. De obicei, valoarea acestora nu depășește 300 de lei, deoarece această sumă este neimpozabilă.
Citește și: Se fac marile pregătiri pentru minivacanța de Paște și 1 mai. Ce oferte s-au introdus în stațiunile turistice