Romanian
 - 
ro
Știri interne

Prețul coșului de cumpărături a crescut, în medie, cu 9% în 2024. Raportul specialiștilor este îngrijorător

11 Mar, 10:30 • Cornel Ghimeșan
Prețul coșului de cumpărături a crescut, în medie, cu peste 9% în 2024, față de anul 2023, arată un raport YouGov Shopper Intelligence. Românii plătesc mai mult pentru bunurile de larg consum, fapt datorat situației politico-economice din țară și presiunii inflaționiste.
Prețul coșului de cumpărături a crescut, în medie, cu 9% în 2024. Raportul specialiștilor este îngrijorător

Valoarea medie a coșului de cumpărături pentru bunuri de larg consum (FMCG) a crescut cu peste 9% în 2024, față de 2023, în România, arată un raport întocmit de YouGov Shopper Intelligence.

Prețul coșului de cumpărături a crescut, în medie, cu 9% în 2024

Cercetarea, publicată luni, pe fondul continuării presiunii inflaționiste și al adâncirii incertitudinii generate de contextul politico-economic din România, gospodăriile au luat măsuri de eficientizare a cheltuielilor pentru bunuri de larg consum.

Datele YouGov Shopper Intelligence arată că există un apetit tot mai crescut pentru promoții, fapt datorat creșterii prețurilor dar și diminuarea frecvenșei vizitelor în retail, corelată cu majorarea coșului de cumpărături.

Citește și : Cele mai frecvente situații în care se poate anula amenda de radar. Aspecte din procesul-verbal care pot duce la anularea sancțiunii

„Dacă în anii post-pandemie tendința era de creștere a numărului actelor de cumpărare per gospodărie, 2024 a adus o schimbare de trend ce vine mai ales din rândul familiilor cu copii și al consumatorilor tineri (cu vârsta între 18 și 34 de ani) fără copii.

Iar această schimbare s-a resimțit în multe segmente FMCG: în peste jumătate dintre categoriile cu scăderi de volume, dinamica negativă a fost cauzată în principal de diminuarea frecvenței de cumpărare. Valoarea medie a coșului de cumpărături FMCG a crescut cu circa 9% anul trecut față de 2023, o rată similară cu perioada anterioară când inflația era de peste două ori mai mare.

Dar acest avans nu provine doar din inflație. Un factor important este tendința de a cumpăra cantități mai mari de produse/mai multe categorii la o vizită in magazin: misiunile de cumpărare de tip stock-up (pentru realizarea de stocuri pentru acasă) au devenit mai importante pentru shopper și, implicit, la nivelul întregii piețe de retail, deoarece se traduc prin coșuri de dimensiuni mai mari”, arată specialiștii.

Citește și : Care sunt cele patru restaurante din Centrul Vechi închise de ANPC. S-au dat amenzi de zeci de mii de lei

Valul inflaționist, determinat de pandemia de Covid-19 și amplificat de Războiul din Ucraina, s-a mai temperat, se arată în studiul ce are la bază analiza a peste un milion de acte de cumărare ale gospodăriilor. Prin urmare, se estimează o rată a inflației de 3,6% în sectorul FMCG din România pentru anul 2024, spre comparație cu 10%, în 2023.

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult