Bucureștiul este cunoscut drept unul dintre cele mai poluate orașe din România, însă există zone în care situația a atins cote alarmante. Locuitorii din zona Gara de Nord – Giulești – Grivița, aflată în Sectorul 1, trăiesc un adevărat coșmar din cauza poluării intense provocate de locomotivele CFR. Fumul gros și noxele generate de aceste locomotive, multe dintre ele foarte vechi, fac aerul irespirabil, afectând grav calitatea vieții, potrivit bugetul.ro.
„În fiecare zi, CFR poluează masiv, făcând viața imposibilă cetățenilor din sectorul 1. Am trimis multiple sesizări, am furnizat dovezi clare, dar nu s-a întreprins niciun demers. Locuințele noastre sunt afectate, iar aerul pe care îl respirăm este poluat de locomotivele învechite”, a declarat un locatar din zonă.
Te-ar mai putea interesa și: Planta pe care ar trebui să o ții iarna pe calorifer. Purifică aerul din încăpere
foto: CFR
Problema este agravată de faptul că trenurile care traversează zilnic această zonă eliberează nori de fum, mai ales sub pasarela care leagă bulevardul Grivița de cartierul Giulești. Locatarii din apropierea căii ferate susțin că această poluare este constantă, afectând sănătatea lor și confortul locuințelor. Exasperați, aceștia au trimis nenumărate sesizări către Garda de Mediu, dar până acum nu au primit răspunsuri sau soluții concrete.
Pe lângă activitatea locomotivelor, poluarea în București este alimentată și de traficul intens, încălzirea rezidențială și condițiile meteorologice. În ultimele zile, calmul atmosferic și inversiunea termică au împiedicat dispersarea particulelor în suspensie, cum ar fi PM10 și PM2,5, ceea ce a dus la acumularea poluanților la nivelul solului.
Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) a atras atenția asupra acestei situații printr-o postare pe rețelele sociale, explicând că umiditatea ridicată și viteza scăzută a vântului contribuie la menținerea unor concentrații ridicate de poluanți. Oamenii din Sectorul 1 se simt abandonați, solicitând autorităților măsuri urgente pentru reducerea impactului poluării și protejarea sănătății lor.
„Pe parcursul ultimelor două zile în zona Bucureşti – Ilfov au existat condiţii meteorologice nefavorabile dispersiei poluanţilor, fapt care a condus la înregistrarea unor concentraţii foarte ridicate de particule în suspensie – PM10 şi PM 2.5.
Astfel, din cauza calmului atmosferic (viteze ale vântului sub 0,5 m, înregistrate multe ore consecutiv pe perioada serii, nopţii şi dimineţii), a umidităţii relative foarte ridicate şi posibil a inversiunii termice, poluanţii emişi de toate sursele existente (în special încălzire rezidenţială cu combustibil solid, trafic şi industrie) nu s-au mai dispersat şi s-au acumulat la nivelul solului)”, a transmis ANPM.
Te-ar mai putea interesa și: Amenzi usturătoare pentru românii care usucă rufele în balcoane sau montează aerul condiționat pe fațadele blocurilor. De când intră în vigoare noua lege