Cosmetica funerară reprezintă tehnicile de îngrijire și pregătire a trupului unei persoane decedate pentru a fi prezentată la înmormântare. Scopul acestei proceduri este de a conferi decedatului un aspect cât mai natural și plăcut, oferind astfel consolarea și confortul familiilor și prietenilor îndoliați. Iată câți bani câștigă o persoană care se ocupă de schimbarea aspectului persoanelor decedate.
În general, cosmetica funerară implică aplicarea unui machiaj delicat, în concordanță cu nuanța pielii persoanei decedate, precum și aranjarea părului și a îmbrăcămintei. Uneori se pot folosi și alte tehnici, cum ar fi procedurile de conservare a corpului sau reconstituirea unor leziuni sau defecte fizice.
„O procedură completă, spălat, îmbălsămat, îmbrăcat, manichiură, pedichiură, machiat şi coafat, durează în jur de trei ore. Folosesc în general culori discrete pentru că este un moment de durere şi nu se cade să pui nuanţe stridente pe feţele celor decedaţi. Mortul nu pleacă la petrecere. Se ţine cont şi de vârsta celui decedat, de ţinuta pe care o are”, povestea la un moment dat Iolanda, un cosmetician funerar de specialitate.
Cât costă un astfel de serviciu? Ei bine, pe site-urile dedicate acestei meserii există diverse pachete, desigur, de la cel mai ieftin și până la cel mai scump.
Cosmetica funerară este destul de des întâlnită în multe culturi din întreaga lume și are o istorie îndelungată. În unele culturi, cum ar fi cele din Asia, cosmetica funerară poate fi considerată o artă și există chiar și școli specializate care pregătesc profesioniști în domeniu.
Vezi și: Ce salariu are un agent de vânzări de servicii bancare