Klaus Iohannis a preferat să călătorească cu avioane private de-a lungul celor 10 ani de mandat, iar asta a făcut ca mulți bani publici să se ducă pe costurile de transport și acomodare ale delegației prezidențiale.
În cele două mandate, șeful statului a cheltuit foarte mult pe deplasările externe. Spre exemplu, numai în doi ani s-au cheltuit peste 25 de milioane de euro din bani publici pentru acestea.
În primul an din primul mandat, suma cheltuită a fost în jur de 8,5 milioane de lei, iar în următorii ani aceste sume au rămas constante, de aproximativ 6 milioane de lei pe an. În 2019, ultimul an din primul mandat, cheltuielile au crescut brusc, la suma de 10 milioane de lei.
Citește și : Prețuri mai mici pentru city-break-urile de toamnă. Zborurile din acest sezon pornesc de la 30 de euro
Al doilea mandat a însemnat și pandemia de Covid-19, astfel că deplasările externe au fost mult mai puține, de aproximativ 3 milioane de lei. Totuși, anul 2022 a reprezentat o diferență mare, sumele crescând până la 17 milioane de lei, iar 2023 a însemnat apogeul cheltuielilor, suma totală fiind de 41,1 milioane de lei. În 2024, până în luna august, președintele a avut călătorii a căror sume depășesc 20 de milioane de lei.
Pentru anul 2024, banii alocați Administrației Prezidențiale sunt de 135 de milioane de lei.
Cele mai controversate vizite ale președintelui Iohannis au avut loc în 2023, anul cu recorduri de cheltuieli. El a avut două turnee care au fost remarcate în spațiul public, unul de 9 zile în America de Sud, din care doar 4 zile de muncă și vizite, 5 zile reprezentând vizite private și unul de 10 zile în Africa, unde cuplul prezidențial a fost plimbat în safari.
Citește și : Un nou ciclon lovește România în weekend. Avertismentul climatologilor
Președintele României a fost singurul din Uniunea Europeană care a ales să meragă la încoronarea Regelui Charles al III-lea cu un avion privat, costurile zborului cu escală la Sibiu fiind de aproximativ 85.000 de euro. În același timp, președinții unor țări precum Estonia, Cehia, Letonia sau Finlanda au cheltuit în jur de 2.000-3.000 de euro pentru deplasarea în Marea Britanie, deci de 40 de ori mai puțin.
Pe lângă zborul privat în aeronave de lux, costurile includ și serviciile de catering, telecomunicațiile speciale sau zborul de poziționare.