Managerii români aduc vestea care taie răsuflarea! Potrivit informațiilor relatate de stiripesurse.ro, prețurile din comerț și construcții urmează să crească cu până la 40% în următoarele trei luni.
Managerii români au estimat că, în următoarele 3 luni, prețurile din comerț și construcții vor fi majorate cu până la 40%. În cadrul anchetei de conjunctură realizată în luna martie 2023, afaceriștii din industrie au confirmat, de asemenea, că volumul de producție va avea o creștere moderată.
În ceea ce privește numărul de salariați, antreprenorii estimează o stabilitate relativă, soldul conjunctural fiind de 0% pentru industria prelucrătoare. Datele au fost publicate de Institutul Național de Statistică (INS).
Te-ar putea interesa și: VIDEO. Lucrări pur românești pe Autostrada Moldovei. Nici nu au început bine construcțiile și țevile de aluminiu au fost furate
Așadar, soldul conjunctural este în creștere cu 19% pentru volumul de producție, +4% pentru stabilitatea numărului de salariați, iar în cele din urmă, +41% pentru prețul lucrărilor de construcție. În ceea ce privește sectorul comerțului cu amănuntul, managerii au estimat o tendință relativă de stabilitate în privința activității economice (sold conjunctural +3%), echilibru la nivelul comenzilor adresate de furnizori către societățile comerciale (+1%).
Tot în acest segment, afaceriștii au preconizat o creștere a prețurilor de vânzare cu 42%, iar în cele din urmă, o majorare a numărului de angajați cu până la 11%. La fel de bine, estimările din luna martie 2023 arată că cererea de servicii va crește cu până la 7%, iar în același timp, costurile pentru prestațiile specialiștilor vor fi majorate cu 16%.
Reprezentanții INS au precizat că soldul conjunctural reprezintă percepția managerilor din România asupra dinamicii unui fenomen. Așadar, indicele nu trebuie confundat cu ritmul de scădere sau creștere al unui indicator statistic relatat de instituția în cauză. Soldul este obținut din diferența dintre procentele afaceriștilor care au ales varianta negativă sau pozitivă a fenomenului despre care au fost chestionați.
Prețurile materialelor de construcții au crescut considerabil în ultimii ani. Cu toate acestea, românii nu s-au simțit împiedicați de situație și au ales să-și construiască o casă de la zero, în regie proprie. CEO-ul Vindem-Ieftin.ro confirmă că au existat oameni în această situație care au primit facturi de până la 5 cifre.
„Nevoia de spațiu i-a determinat pe oameni să construiască case mari, cu camere spațioase, dar un astfel de imobil vine la pachet și cu costuri ridicate: impozit, facturi, întreținere și alte cheltuieli. Pe fondul scumpirilor din segmentul rezidențial, clienții sunt tot mai tentați să își construiască propria casă pe pământ încurajați de altfel și de sistemul de lucru hibrid în care nu mai este atât de necesar o prezență la birou.
Ultimii doi ani au fost ca un fel de duș rece pentru populație, dar mai ales pentru proprietarii de case impunătoare. Inflația și criza energetică au generat facturi record atât la încălzire, dar și la curentul electric. Au existat cazuri când oamenii au primit facturi cu 5 cifre. Totul a devenit mai scump”, spune Cosmin Răileanu.
Citește și: Vrei să-ți ridici propria casă pe propriile forțe? Cât de mult s-au scumpit materialele de construcție