Președinte Sindalimenta (Federația Națională a Sindicatelor din Industria Alimentară), Dragoș Frumosu, avertizează că prețurile la produse alimentare vor crește semnificativ în perioada următoare, cu o medie de 10% pe produs, iar coșul alimentar de Crăciun va fi cu 15-20% mai scump.
Scumpirile sunt explicate prin creșterea prețurilor la furajele folosite pentru hrănirea animalelor, de aici urmând să crească prețul la carne și produse lactate.
La aceasta se adaugă prețul energiei, dar și de impactul pentru angajatori al creșterii salariului minim.
„Prețurile vor crește în medie pe fiecare produs cu 10%. Coșul de Crăciun va crește cu 15 – 20% – de exemplu, pentru cozonac vom plăti dublu.
Cred că lumea se va îndrepta spre carnea de pui, pentru că este mai ieftină decât cea de porc. Iar din ianuarie încolo, ne putem aștepta și la falimentul unor producători”, a precizat Dragoș Frumosu.
După ordonanță în care au fost plafonate 21 de produse alimentare de bază, Ministerul Agriculturii își propune să plafoneze adaosul comercial pentru toate produsele agricole și alimentare. Astfel, proiectul ordonanţei de urgenţă care vizează plafonarea adaosului comercial la produsele agricole, alimentare, precum şi la îngrăşăminte, furaje şi pesticide. Mulți români spun că ar fi o inițiativă bună și astfel ar putea să scadă costurile zilnice cu mult.
Citește și: Ordonanță de Urgență privind creșterea prețurilor alimentelor. Guvernul a publicat o primul document
Ministrul Agriculturii Florin Barbu nu a dorit să precizeze o dată anume de la care ar putea intra în vigoare acest act normativ privind plafonarea adaosului comercial la toate produsele procesate în România, atâta timp cât încă nu există consens cu toate părţile implicate.
„Nu pot să vă spun când. Dacă vă spun că mi-aş dori într-o săptămână, peste o săptămână spuneţi că ministrul n-a putut să facă acest act normativ. Haideţi să nu ne grăbim, îl facem prin consultare. Este gata 90% , dar vreau să ţin cont de părerea procesatorilor, vreau să ţin cont de părerea retailerilor.
Vreau să avem acest dialog, vreau să iasă un act aşa cum am făcut de atâtea ori în Ministerul Agriculturii, aşa cum am avut pe cele trei ordonanţe importante pentru fermierii români, partea de sistem bancar, partea de distribuitori, partea de furnizori, de imputuri. Niciun act normativ nu iese din Ministerul Agriculturii până nu avem dialog, până nu este consens şi până nu se realizează un proces verbal încheiat de toţi factorii care sunt implicaţi în actul normativ”, a mai spus oficialul MADR.
Vezi și: Alimentele vor ajunge la prețuri fără precedent. Un nou avertisment dur pentru români