Un proiect legislativ ce are scopul de a oferi protejarea cotei unice de impozitare pentru următorii 10 ani, a fost depus la Parlament, potrivit informațiilor transmise de Bugetul.ro.
Partidul Național Liberal a depus la Parlament un proiect legislativ care va menține cota unică de impozitare la fel și pentru următorii 10 ani. Membrii PNL au subliniat faptul că România nu este pregătită pentru impozitarea progresivă.
Acest proiect pentru menținerea cotei unice de impozitare în România pentru următorii zece ani intră în dezbaterea Senatului. Menținerea cotei unice timp de 10 ani, până în 2033, este considerată ca un semnal puternic de susținere a sistemului de impozitare. PNL susține că acest sistem nu și-a epuizat avantajele în economia reală și în plan social.
„Actuala cotă unică nu și-a epuizat potențialul. Ministerul Finanțelor nu a finalizat procesul de digitalizare. Ca atare, nu putem vorbi și nu cred că ar fi benefic în condițiile în care avem decelerare economică a creșterii în ultimii trei ani. E nevoie de protejarea cotei unice pentru toate efectele pozitive pe care această cotă le-a avut pentru 20 de ani de când a fost ea pusă în practică”, a declarat senatorul liberal Alexandru Nazare, inițiator al proiectului depus la Senat.
Citește și: Cum pot economisi românii cu salarii și pensii mici. Cele mai bune 3 sfaturi pentru a gestiona bugetul lunar
Propunerea legislației pentru protejarea cotei unice are în vedere menținerea acestei cote unice de impozitare, iar scopul măsurii este de a consolida predictibilitatea și stabilitatea fiscală în România. Inițiatorii proiectului au declarat că acest lucru va oferi certitudine atât investitorilor, cât și cetățenilor în ceea ce privește mediul fiscal pentru următorul deceniu.
Potrivit inițiativei PNL, în perioada cuprinsă între intrarea în vigoare a prezentei legi și până la data de 31 decembrie 2033, nu se adoptă/aprobă acte normative prin care se modifică, completează sau elimină cota unică de impozitare asupra veniturilor și profiturilor. Liberalii se bazează pe susținerea specialiștilor în domeniu, care combat reintroducerea cotei progresive cu exemple concrete ale efectelor economice negative.
„Prin adoptarea unei abordări legislative care să respecte principiul predictibilității impunerii, economia și societatea românească pot obține beneficii semnificative în viitor.
Creșterea veniturilor populației și a antreprenorilor, împreună cu o intensificare a investițiilor publice și private, pot contribui la consolidarea creșterii economice și la îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor români. (…)
Economia României va reuși să genereze un PIB/locuitor peste media europeană, până la 31 decembrie 2033, cu beneficii importante asupra standardului de viață al fiecărui cetățean român”, se arată în expunerea de motive a inițiativei legislative, potrivit surselor.
Vezi mai multe știri: Eugen Rădulescu, consilier al guvernatorului BNR, dă de pământ cu moneda crypto. „Nu pot fi folosite pentru investiții în lumea reală”