- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cerșetoria, în haine noi! Cât de ușor fac rost de bani „creatorii de conținut” de pe TikTok. În 30 de minute câștigă cât un salariat în 4 zile de muncă

21 Aug, 22:29 • Stefan Simion
Platforma TikTok a devenit, în ultima perioadă, un adevărat "tărâm al făgăduinței" pentru creatorii de conținut. Banii vin tot mai ușor, indiferent de cât de slabă ar fi calitatea conținutului postat.
Cerșetoria, în haine noi! Cât de ușor fac rost de bani creatorii de conținut de pe TikTok. În 30 de minute câștigă cât un salariat în 4 zile de muncă

Pe TikTok, cerșetoria îmbracă haine noi. Așa-zișii „creatorii de conținut” reușesc să își convingă cu mare ușurință urmăritorii să le trimită bani. Iar pentru a merita acești bani, nu fac mare lucru.

Cum arată cerșetoria pe TikTok

Unii se filmează mâncând sau gătind, alții făcând cumpărături, alții fac turul casei, iar alții își pun pe fundal vocile unor personaje celebre cum ar fi Floricica Dansatoarea sau Diana Șoșoacă, iar ei nu fac decât să dea din gură în ritmul cuvintelor rostite de celebrele personaje.

Nu este, așadar, nevoie de abilități speciale ca să fii „creator de conținut„. Urmăritorii se uită la absolut orice și apreciază cele mai banale acțiuni. Iar tiktokerii profită la maximum de pe urma urmăritorilor. Așa s-a ajuns ca aceștia să le ceară donații celor care îi urmăresc. Și aproape de fiecare dată primesc ceea ce cer.

Citeste si Facebook și TikTok, interzise la muncă: Decizia radicală a unei mari companii românești

Hai, donați, donați, donați! Donați oricât, vă rog eu! Cincizeci de bani, un leu, doi lei, cât vreți!”, este cererea simplă și directă a „creatorilor de conținut”.

Urmăritorii donează și câțiva lei, dar și sume cuprinse între 50 și 100 de lei.

Cât poate câștiga un tiktoker în jumătate de oră

De exemplu, un calcul făcut în cazul unui utilizator din „industria” donațiilor pe TikTok arată că acesta reușește să strângă în jumătate de oră aproximativ 400 de lei repetând aproape obsesiv „Donați, donați, 5 lei, 10 lei!”, potrivit libertatea.ro.

Cei care sunt urmăresc live-urile unde e filmat doar telefonul văd în timp real ce banii primesc „creatorii”. „Mulțumesc!”, se aude la foc automat. Oamenii trimit în contul de Revolut indicat pe ecran orice monedă: lei, euro, dolari sau lire.

Cerșetoria se pedepsește cu închisoarea

Codul Penal prevede, însă, pedepse clare pentru cei care cerșesc, indiferent de forma pe care o îmbracă cerșetoria. Aceștia pot ajunge chiar în spatele gratiilor.

Fapta persoanei care, având capacitatea de a munci, apelează în mod repetat la mila publicului, cerând ajutor material, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 ani”, arată Articolul 326 din Codul Penal.

Citeste si Provocarea periculoasă de pe TikTok. Apeluri false la 112 pentru bani care să acopere amenzile!

Un alt articol, 214, prevede că „fapta persoanei care determină un minor sau o persoană cu dizabilităţi fizice ori psihice să apeleze în mod repetat la mila publicului pentru a cere ajutor material (…) se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult