Concret, pentru un credit credit ipotecar contractat în România ajungi să rambursezi o sumă de 4 ori mai mare. În schimb, pentru aceeași sumă împrumutată, bulgarii și cehii plătesc mult mai puțin, spune analistul financiar Radu Georgescu potrivit adevarul.ro
În calitate de fost director de bancă, Radu Georgescu vine cu un exemplu concret. Cu exemplul Băncii Unicredit, care are filiale atât în România, cât și în Cehia și Bulgaria.
„Un român care ia un credit ipotecar plătește către banca o dobânda cumulată de 4 ori mai mare comparat cu un bulgar! Am comparat dobânzile la creditele ipotecare de la Unicredit Bank. Românii plătesc o dobânda de 10,06% la creditul ipotecar.Vezi aici: https://www.unicredit.ro/…/Credite/credite-ipotecă.html#
Citeste si Băncile nu mai au cui să dea credite, au depus zilnic 50 miliarde lei la BNR în 9 luni din 2024
Cehii plătesc o dobânda de 4,69% – Vezi aici: https://www.unicreditbank.cz/…/hypoteky/hypoteky.html Bulgarii plătesc o dobânda de 3,78% – Vezi aici: https://www.unicreditbulbank.bg/…/standard-mortgage-loan/”, explică specialistul.
Și pentru ca lucrurile să fie cât se poate de clare, reputatul analist financiar să un exemplu concret:
„Pe scurt: Dacă un român cumpără un apartament de 100.000 euro, plătește în 30 de ani o dobânda către bancă de 229.000 euro. Adică mai mult decât dublu cât este prețul apartamentului. Un bulgar plătește către banca o dobânda de 61.000 euro. Concluzia este că romanul plătește o dobânda cumulată de 4 ori mai mare decât un bulgar. Am făcut acest calcul pentru a înțelege cât de scumpe sunt apartamentele din România. Și cât de mare va fi implozia sectorului imobiliar”, a încheiat Radu Georgescu.
Creditul imobiliar se poate garanta și cu ipotecă pe alte imobile, în timp ce creditul ipotecar se garantează obligatoriu cu ipoteca pe imobilul pentru care s-a acordat creditul.
În plus, creditul imobiliar este un împrumut destinat achiziționării, construcției sau renovării (modernizării) unei locuințe. Achitarea acest tip de credit poate fi garantată și cu o altă locuință.
În situația în care nu mai ai posibilitatea să achiți ratele la credit, banca va încerca pe cale amiabilă încheierea unei înțelegeri, astfel încât să se poată recupera datoriile înregistrate. În caz contrar, se va trece la procedura de executare silită.