Cererea populaţiei pentru credite ipotecare pentru locuințe și terenuri a scăzut, iar băncile se aşteaptă ca cererea pentru ipotecare şi terenuri să scadă în continuare, conform unui sondaj realizat de BNR. Pentru T2 2023, majoritatea băncilor (peste 67%) anticipează menținerea constantă a standardelor de creditare atât pentru împrumuturile acordate companiilor nefinanciare, cât și pentru cele acordate populației.
Citește și: Românii trebuie să știe asta. Când vor scădea prețurile pentru locuințe și când se vor ieftini creditele
IRCC şi ROBOR, vinovate pentru înăsprirea condiţiilor de acordare a creditelor ipotecare din zona imobiliară
Creditele noi s-au ieftinit pentru a doua lună la rând la 9,79% (-0,27 pp), evoluție datorată mai ales scăderii prețului cerut de bănci pentru creditele acordate firmelor, scrie profit.ro.
Citește și: Revolut aruncă în aer piaţa creditelor. Poţi primi automat 200.000 de lei pentru nevoi personale!
Rata medie de dobândă pentru creditele noi în lei acordate societăților nefinanciare a scăzut cu 0,2 puncte procentuale la 9,14%. Dobânda la împrumuturile în lei pentru firme s-a redus cu 1,15 puncte procentuale față de vârful atins în noiembrie, pe fondul relaxării condițiilor de lichiditate.
Dobânzile la creditele în valută, la care au acces aproape exclusiv firmele, au crescut cu 0,16 % în aprilie la 5,54% pe an pentru împrumuturile noi în euro și cu 0,23% la 7,81% pe an pentru cele în dolari.
Dobânda anuală efectivă medie (DAE) la creditele de consum noi acordate populației a scăzut la 13,63% (-0,32 pp), la cel mai scăzut nivel de după ianuarie – pentru creditele de consum, variațiile ridicate de dobândă sunt des întâlnite. DAE include și comisioanele și alte costuri.
Dobânda medie efectivă la creditele noi pentru locuințe a continuat să crească până la 8,42% (+0,05 pp). Este cea de-a 16 lună la rând când creditele ipotecare noi se scumpesc, dobânzile fiind mai mult decât duble față de decembrie 2021 (când media era de 4% pe an). De la 1 aprilie IRCC a crescut de la 5,71% la 5,98%.