Românii cu credite la bănci primesc o nouă lovitură. Conform calendarului de modificare al indicelui IRCC, nivelul acestuia se va modifica la sfârşitul săptămânii. Pe baza tranzacţiilor efective care s-au desfăşurat în piaţă, nivelul IRCC ar trebui să crească de la 2,65% la 4,08%, la care se adaugă marja băncii cuprinsă între 2% şi 3%, informează economica.net.
Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România, arată că la sfârsitul trimestrului I din 2023, IRCC va ajunge între 5% şi 6,5%, dar că este puţin probabil ca nivelul dobânzilor creditele cu dobânda legată de IRCC să ajungă la nivelul celor care o au acum legată de ROBOR. În primă fază dobânzile vor creşte în medie cu 1,5%, la 6,73%, faţă de 5,48% în iulie.
În 2023 însă, am putea avea dobânzi totale de aproximativ 9%.
Citște și: IRCC creează probleme românilor. Persoanele care au rate, riscă să plătească mai mult din octombrie
Conform BNR, dobânda medie pentru credite noi de peste cinci ani pentru gospodăriile populației era de 5,48% în luna iulie.
Creditele de peste cinci ani sunt în general cele ipotecare, iar vorbind de dobânda medie a creditelor ipotecare noi este vorba în mare măsură de creditele cu dobândă legată de IRCC.
De la 2 octombrie se va aplica însă o dobândă de 4,08%, la care se adaugă media marjelor practicate de bănci, de 2,65%. ceea ce va fi egal cu o dobândă medie de 6,73% pentru IRCC. În cazul norocos în care marjele băncilor nu vor crește, anul viitor media dobânzilor la creditele pentru locuinţe va ajunge la nivelul de 9%.
Pe de altă parte, ROBOR-ul la 3 şi 6 luni dă semne că s-a stabilizat, ceea ce înseamnă că actualul nivel de dobândă de 7,91%, plus marja medie a băncii de 2,65%, va rămâne în jur de 10% sau poate chiar va scădea, întrucât prognozele actuale ale analiştilor prezic că inflaţia se află aproape de maximum.
Te-ar putea interesa și: Românii care au creditele calculate în IRCC ar putea plăti rate duble în 2023. Previziunile analiștilor
În sistemul bancar sunt înregistrate 450.000 de persoane fizice care au creditele legate de IRCC şi nu de ROBOR, potrivit informaţiilor oferite de BNR la solicitarea economica.net.
Cifra îi include şi pe cei 13.752 de români care au solicitat trecerea de la ROBOR la IRCC pentru creditele Prima Casă, din momentul în care dobânda ROBOR s-a apropiat de nivelul de 8%.
ROBOR este rata medie a dobânzii cotate în tranzacțiile dintre instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață. IRCC este o rată medie a dobânzilor practicate între bănci și reflectă nivelul dobânzilor valabile cu două trimestre în urmă.
O diferență între cei doi indici este faptul că IRCC ia în calcul dobânzile pentru tranzacțiile efective, în timp ce ROBOR se raportează la dobânzile cotate.