În timpul unei întâlniri cu fermierii desfășurată la Târgu Mureș, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a anunțat că guvernanții pregătesc două ordonanțe de urgență care vizează acordarea de credite pentru fermieri. După cum a explicat oficialul, aceste credite care vizează domeniul agricol ar trebui să le ofere celor care le accesează finanțarea necesară la un cost mai mic, transmite Știri pe surse.
După cum explică ministrul Agriculturii, urmează emiterea a două ordonanțe pentru a facilita acordarea de credite pentru fermieri. Mai exact, vor fi incluse două credite în acest pachet legislativ. Primul credit, denumit „creditul fermierului”, oferă o dobândă de 1,95%, iar ROBOR-ul este suportat de Ministerul Agriculturii timp de 5 ani. Acest credit este în concordanță cu decizia de prelungire a cadrului Ucraina.
În ceea ce privește a doua categorie de credite pentru fermieri, denumită „creditul agricol în România”, are o valoare de 10 milioane de euro și este destinat investițiilor în ferme, inclusiv achiziționarea de terenuri. Acest credit are o marjă fixă de 2%, plus ROBOR, iar 50% din acesta este destinat rambursării creditelor neperformante contractate anterior de fermierii români de la anumite instituții financiare nebancare din țară.
„Vor fi două ordonanţe pe două credite în România pentru fermierii români. Vorbim de creditul fermierului, unde dobânda este de 1,95% şi ROBOR-ul este achitat de către Ministerul Agriculturii pe o perioadă de 5 ani. Acest credit al fermierului se încadrează în decizia privind prelungirea cadrului Ucraina.
Doi – va fi creditul agricol în România, are o valoare de 10 milioane de euro pentru investiții în ferme, cu 2% marjă fixă plus ROBOR, inclusiv pentru achiziționarea de terenuri. Şi 50% din acest credit, rambursarea creditelor neperformante pe care fermierii români le-au luat de la anumite IFN-uri sau instituții nebancare din România”, a adăugat ministrul pe tema oferirii de credite pentru fermieri.
Ministrul a dat asigurări că modul în care fi acordate aceste credite pentru fermieri a fost discutat cu reprezentanții mediului bancar din țara noastră. În plus, urmează semnarea unor convenții între băncile care participă la acest program și Fondul de Garantare al Agriculturii.
„Toate aceste credite sunt garantate din fondul pe care Ministerul Agriculturii îl are la dispoziţie, cu 90% garantate de stat”, adăugat Barbu pe tema acestor credite pentru fermieri.
Te-ar putea interesa și: Bani pentru fermierii români. Se dau până la 280.000 de euro