- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Creierul celei mai mari fraude bancare din istoria recentă a României scapă de condamnarea la închisoare. Cum a păcălit oamenii timp de 7 ani și i-a lăsat fără 8.4 milioane de euro

29 Jun, 18:24 • Lupu Alexandra
Cea mai mare fraudă bancară din istoria recentă a României. Directoarea a lăsat 196 de clienți fără 8.4 milioane de euro.
Creierul celei mai mari fraude bancare din istoria recentă a României scapă de condamnarea la închisoare. Cum a păcălit oamenii timp de 7 ani și i-a lăsat fără 8.4 milioane de euro

Otilia Argentina Negrilă, director operațiuni în cadrul Credit Europe Bank Brașov, este creierul din spatele celei mai mari fraude bancare din istoria recentă a României, relatează ziare.com. Ea a adus un prejudiciu de peste 7 milioane de euro, dar cu toate acestea, a scăpat de închisoare.

Cea mai mare fraudă bancară din istoria recentă a României

Otilia Argentina Negrilă a păcălit peste 190 de clienți. Directoarea instituției Credit Europe Bank Brașov a cheltuit veniturile oamenilor după bunul plac. Pe lista persoanelor care au rămas fără bani se află oameni de afaceri, medici, cetățeni străini, iar sumele raportate ca dispărute din conturi sunt unele uriașe. Concret, românca a pus mâna pe 13.098.401,87 lei, 4.682.690,10 euro, 658.932,31 USD şi 6475 CHF.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Evaluarea Națională 2023. Prima probă a avut peste 7.000 de absenți și două note de 1 din cauza tentativei de fraudă

Ancheta a început în 2010. Banca s-a confruntat cu o serie lungă de plângeri venită din partea clienților, care semnalau că le dispar diferite sume de bani din conturile personale. Ancheta internă a descoperit o fraudă uriașă, coordonată de Otilia Argentina Negrilă, în calitate de director al Departamentului Operațiuni.

„În perioada 20 iulie – 24 noiembrie 2010 au fost depuse de către clienţii sucursalei un număr de 196 reclamaţii, iar totalul sumelor a căror rambursare a fost solicitată de clienţi a fost de 8.404.086,60 EUR (în echivalent la data de 25 octombrie 2010)”, se arată în actul de acuzare.

Femeia a profitat de banii oamenilor timp de 7 ani. Ea a avut acces la întreaga activitate operațională a băncii. Cu toate acestea, Otilia Argentina Negrilă a scăpat de închisoare. Curtea de Apel Brașov a decis încetarea procesului penal împotriva directoarei filialei bancare, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.

Credit Europe Bank Brașov
Credit Europe Bank Brașov

Inițial, românca a fost condamnată de Tribunalul Brașov la 7 ani de închisoare cu executare în regim de detenție. În momentul în care a fost luată decizia, ea a fost găsită vinovată de delapidare în formă continuată cu consecințe deosebit de grave.

„În perioada 2003-19.07.2010, în mod repetat, în baza aceleiași rezoluţii infracţionale, a efectuat fără drept, în scopul însușirii pentru sine sau pentru alţii, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu din fişa postului, potrivit cu care aceasta conducea şi urmărea întreaga activitate operațională a sucursalei bancare, asigurând supervizarea tuturor operaţiunilor bancare, fiind totodată, superiorul ierarhic al funcţionarilor bancari, a efectuat operațiuni neautorizate pe conturile deschise la bancă de către 200 clienţi. (…)

A înregistrat în sistemul informatic diferite operaţiuni pe conturile deschise la bancă, neautorizate de către titularii de cont, a încheiat convenţii de depozit pe care nu le-a înregistrat la bancă şi nu a depus în casierie sumele de bani cuvenite băncii, ci şi-a însuşit aceste sume de bani, nu a înregistrat chitanţele, a eliberat extrase de cont false emise de pe calculatorul său, a inițiat şi/sau avizat retrageri în numerar, transferurile unor sume de bani din conturile unor clienţi în conturile altora ori schimburi valutare frauduloase, utilizând parola şi codurile de acces personale alocate de către bancă, operațiuni care au avut ca urmare crearea unui prejudiciu inițial în suma de 17.206.536,67 RON, 428.723,79 USD, 4.148.067,29 EUR”, se arată în rechizitoriul.

Directoarea a negat comiterea faptelor. Ea a afirmat că nu a scris sau semnat documentele pe baza cărora s-au efectuat operaţiunile frauduloase pe conturile clienţilor păgubiţi sau care să reprezinte aceste tranzacții.

Citește și despre: Avertisment pentru toți utilizatorii Facebook. A apărut un nou tip de fraudă

Urmărește Daily Business pe Google News