- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cresc facturile la energie electrică! Românii vor avea de plătit o nouă taxă

24 Oct, 15:03 • Stefan Simion
Facturile la energie electrică vor crește ușor după ce va fi inclusă în acestea și contribuția pentru contractele pentru diferență (CfD). Această taxă intră în vigoare începând cu data de 01 octombrie 2024, urmând a se regăsi pe facturile emise în luna noiembrie.
Cresc facturile la energie electrică! Românii vor avea de plătit o nouă taxă

Furnizorii de energie electrică au obligația de evidenția CfD separat în factură. Includerea acestei contribuții în facturile consumatorilor de energie electrică se realizează în baza Ordinului ANRE nr. 51/2024, care aprobă Metodologia de determinare și colectare a contribuției aferente contractelor pentru diferență.

Cresc facturile la energie electrică

Contribuția pentru contractele pentru diferență face parte din mecanismul de sprijin destinat producției de energie electrică utilizând tehnologii cu emisii reduse de carbon. Includerea acestei contribuții în facturile consumatorilor de energie electrică se realizează în baza Ordinului ANRE nr. 51/2024, care aprobă Metodologia de determinare și colectare a contribuției aferente contractelor pentru diferență, precum și Ordinului ANRE nr. 66/2024, care stabilește valoarea contribuției pentru contractele pentru diferență (CfD) la 0,000128 lei/kWh, fără TVA”, arată Asociația, potrivit economica.net.

În vederea aplicării mecanismului de sprijin prin contracte pentru diferenţă pentru producţia de energie prin tehnologii cu emisii reduse de carbon, fondurile necesare se colectează prin încasarea lunară de la:

Citeste si Ce facturi la energie electrică și gaze vor plăti românii până în martie 2025. Sebastian Burduja: „Avem măsuri cinstite”

  1. a) furnizorii de energie electrică activi pe piața cu amănuntul de energie electrică din România;
  2. b) producătorii de energie electrică pentru energia electrică consumată din producția proprie la locuri proprii de consum și pentru care datorează tariful pentru serviciul de distribuție/transport;
  3. c) producătorii de energie pentru energia electrică furnizată consumatorilor racordați la barele centralelor și pentru care se datorează tariful pentru serviciul de distribuție/transport.

Ce reprezintă contribuția pentru contractele pentru diferență (CfD)

Această nouă taxă reprezintă a opta componentă din factura de energie electrică pe care furnizorul este obligat să o colecteze de la clienți. CfD va ajunge în conturile Transelectrica, cea care se ocupă de funcționarea viitoare a schemei. Finanțarea efectivă a schemei, evaluată la 3 miliarde de euro timp de 15 ani, se face exclusiv din bani europeni, din Fondul pentru Modernizare.
energie electrica

România lansează prima schemă pentru contracte pentru diferenţă. Ce înseamnă asta? Înseamnă că în urma unor licitaţii se vor determina preţuri fixe pentru 15 ani de zile pentru investitori pentru vânzarea de energie electrică. Deci un investitor care va câştiga aceste licitaţii competitive va putea să vândă energia electrică la un preţ astfel fixat timp de 15 ani.

Citeste si Realitatea cruntă din România. Peste 11.000 de persoane nu au energie electrică în gospodării

Predictibilitate, sprijin pentru investiţii şi energie verde, pentru că anul acesta licitaţia vizează 1.500 de megawaţi, 1.000 eolian, 500 solar şi avem încă 3.500 de megawaţi preconizaţi pentru anul viitor, o nouă licitaţie, unde vom vedea câţi se vor duce către eolian şi câţi către solar.

În momentul acesta ar fi 2.000 solar şi 1.500 eolian, dar mai discutăm anul viitor, în funcţie şi de cum merge această licitaţie”, a explicat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult