Importurile de gaze cresc gradual în România, înregistrând o creștere de 50% față de luna anterioară, însă consumul rămâne relativ constant. Astfel, în prezent, se importă 6,5 milioane de metri cubi de gaze, comparativ cu 4,2 milioane de metri cubi săptămâna trecută, iar majoritatea provin din Bulgaria – 4,6 milioane de metri cubi, restul fiind importate din Ungaria. Consumul total este de aproximativ 50 de milioane de metri cubi, reflectând o medie a ultimelor zile, în timp ce extracția din depozite a scăzut la aproximativ 20 de milioane de metri cubi. Producția locală se menține la 24,4 milioane de metri cubi, fără a exista exporturi.
Observăm că, în ciuda unui consum relativ constant, extracția din depozite scade, iar importul crește. Acest fenomen poate fi explicat în două moduri. În primul rând, producția combinatului de îngrășăminte Azomureș a fost reluată. Producția de amoniac necesită consum de gaz, iar fabrica funcționează la 50% din capacitate, utilizând gaz importat. La capacitate maximă, combinatul consumă zilnic 3 milioane de metri cubi, iar în prezent consumă 1,5 milioane de metri cubi, toate importate.
Vezi și: ROBOR 2 februarie. BNR face anunțul momentului pentru românii care au rate la bancă
În al doilea rând, prețul gazului pe piață înregistrează o scădere constantă, chiar și în sezonul de iarnă, atât la Baumgarten Viena, punct de referință pentru regiune, cât și la Bursa Română de Mărfuri. Se observă o apropiere a prețului la gaze între Viena și București, de 30 de euro/MWh.
Acest aspect indică faptul că furnizorii, în special cei care nu au contracte pe termen lung la preț fix, se orientează acum către piața spot, caracterizată de oportunitate, și evită gazele extrase din depozite. Stocurile constituite pe parcursul anului trecut au un preț semnificativ mai mare decât cel actual de pe piața spot, deoarece gazul era mai scump în trecut, iar în plus, se adaugă tariful de înmagazinare de 4 euro/MWh prestat de operatori (Romgaz și ENGIE). Astfel, gazul din depozit devine considerabil mai costisitor decât cel disponibil pe piața spot, explicând de ce furnizorii optează pentru achiziții din import.
Ai mai putea citi: Prognoza primăverii 2024. ANM anunță cum va fi vremea până pe 5 martie