- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cresc insolvențele în România! Afacerile se prăbușesc, facturile se plătesc mai greu, iar numărul firmelor nou înființate scade alarmant!

23 Sep, 18:58 • Bugiu ⁠Ana Maria
În prima jumătate a anului 2024, afacerile din România se confruntă cu o situație economică tot mai dificilă, reflectată în creșterea numărului de insolvențe. Ce se întâmplă în județele din țară.
Cresc insolvențele în România! Afacerile se prăbușesc, facturile se plătesc mai greu, iar numărul firmelor nou înființate scade alarmant!

Conform unui studiu realizat de Coface România, s-au deschis 3.684 de proceduri noi de insolvență, înregistrându-se o creștere de 8,32% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit știripesurse.ro.

Analizând datele, se observă o creștere alarmantă a insolvențelor în rândul companiilor cu cifră de afaceri de peste 5 milioane de euro, care au crescut cu 73% în comparație cu S1 2023. Cele mai afectate sectoare sunt Comerțul cu ridicata și amănuntul, Construcțiile și Industria prelucrătoare, acestea reprezentând împreună 60% din totalul insolvențelor.

Pe lângă creșterea insolvențelor, execuția bugetului general consolidat a arătat o deteriorare a situației financiare a statului, încheindu-se cu un deficit de 3,6% din PIB, comparativ cu 2,32% în aceeași perioadă din 2023. Cheltuielile bugetare au crescut cu 21,2%, atingând 339,17 miliarde RON, în timp ce veniturile au crescut cu 13,5%, ajungând la 275,5 miliarde RON. Această creștere a cheltuielilor, combinată cu veniturile insuficiente, a dus la o datorie publică care depășește 52% din PIB, o situație îngrijorătoare având în vedere creșterea economică lentă.

Te-ar mai putea interesa și: Insolvența pândește firmele din România. Numărul companiilor aflate în pragul insolvenței, cel mai mare din ultimii 11 ani

foto: insolvențe

Cresc insolvențele în România! Afacerile se prăbușesc, facturile se plătesc mai greu, iar numărul firmelor nou înființate scade alarmant!

Potrivit Alinei Popa, deși mediul de afaceri din România a început să se stabilizeze după perioada pre COVID-19, acesta se confruntă cu provocări mari (un deficit bugetar mare și conflicte militare).

„Deși mediul de afaceri din România a reintrat ușor în normalitatea pre COVID-19, nu este lipsit de provocări precum deficitul bugetar mare, conflictele militare, dar și încercarea principalelor bănci centrale de a reduce dobânzile de politică monetară (SUA, UE) menținând totodată un trend descrescător al inflației.

Pentru a doua parte a anului 2024 ne așteptăm la o deteriorare a mediului de afaceri ceea ce va conduce la o creștere a numărului incidentelor de plată și a insolvențelor. Această evoluție poate fi observată și în alte state, spre exemplu in Germania unde numărul insolvențelor deschise în prima parte a anului 2024 a ajuns la maximul ultimilor 8 ani.

Pe acest fond, companiile trebuie să-și ia măsuri de protejare a afacerilor. Ca furnizor de servicii integrate de management al riscului de credit comercial sprijinim business-urile, pas cu pas, pentru a-și securiza cash flow-ul”, a declarat Alina Popa, Country Manager Coface România.

Motivul principal pentru care companiile intră în insolvență variază în funcție de sector, dar cele mai semnificative cauze identificate sunt creșterea costului de finanțare și a cheltuielilor operaționale, scăderea vânzărilor și acumularea datoriilor, în special a creditului furnizor, conform lui Tiberiu Chesoi, Head of Claims Department Coface România.

„Cele mai importante motive pentru care companiile au intrat în insolvență diferă în funcție de sectorul de activitate în care activează dar considerăm că cele mai importante sunt creșterea costului de finanțare și a cheltuielilor operaționale, scăderea vânzărilor și creșterea datoriilor, în special a creditului furnizor.

Merită menționat, de asemenea, că în această perioadă a fost înregistrat cel mai mare număr de companii radiate din ultimele semestre dar și cel mai mic număr de companii înmatriculate”, a adăugat Tiberiu Chesoi, Head of Claims Department Coface România.

În primele șase luni ale anului 2024, insolvențele din județele Bihor, Cluj, Timiș, Iași, Ilfov, Brașov și București au reprezentat aproape 50% din totalul insolvențelor, având în vedere că aproximativ 49% dintre companiile active juridic din România sunt înregistrate în aceste zone.

Conform Băncii Naționale a României, în aceeași perioadă, au fost refuzate 19.031 de instrumente de plată, cu o valoare totală de 1.134 milioane lei. Deși valoarea refuzată a scăzut cu 4% față de semestrul anterior, numărul instrumentelor refuzate a crescut cu 29%.

Te-ar mai putea interesa și: Guvernul face noi schimbări importante! Băncile sunt obligate să raporteze BNR orice incident informatic. Ce vor primi toți românii cu cont bancar