Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat că pensiile vor fi din nou majorate, de la 1 ianuarie 2025, atunci când pensiile cresc după o formulă clară de calcul, potrivit bzi.ro.
Te-ar putea interesa și: Surpriză de la Guvern. E o vestă extraordinară pentru românii cu pensii sub 3.000 de lei
foto: pensii
Președintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, a declarat că pensiile românilor vor crește din nou de la 1 ianuarie 2025.
„Toate majorările de pensii se vor face din 1 ianuarie pe baza unor indicatori clari, cu rata inflației, la care se adaugă și 50% din salariul mediu.
Cea mai mare problemă pe care noi o aveam în sistemul public, că erau pensii în plată când legea prevedea stagii de cotizare diferite.
La contributivitate egală vrem să avem pensii egale în plată. Este cea mai amplă reformă pe care statul român a făcut-o în ultimii 50 de ani. Lucrăm de trei ani de zile pentru recalculare. Am fost capacitați la maxim”, a spus Daniel Baciu.
Dacă sunt pensionari care vor avea pensia mai mică în urma recalculării, aceștia trebuie să anunțe instant Casa de Pensii pentru clarificare. Simona Bucura Oprescu a anunțat că toți vor primi deciziile în această perioadă, pentru confirmarea faptului că nicio pensie nu scade.
„Niciun pensionar nu va primi în septembrie o pensie mai mică decât cea din luna august. Repet: nicio pensie nu scade în urma recalculării.
Din contră, cei mai mulţi, adică peste 82% dintre pensionari, vor primi mai mult. Indiferent de rezultatul recalculării din decizia primită de la Casa de Pensii, toţi pensionarii, din septembrie şi lunile următoare, vor avea o pensie cel puţin egală cu cea din luna august.
Noua Lege a pensiilor garantează că pensionarii vor primi cuantumul cel mai favorabil indiferent de rezultatul recalculării.
Deci, dacă în decizia de recalculare punctajul rezultat indică o valoare mai mică decât pensia pe care aţi primit-o în luna august, atunci veţi rămâne cu pensia mai avantajoasă, adică pensia lunii august“, a adăugat Simona Bucura Oprescu.
Ministrul Muncii a mai explicat că în această situație se află două categorii de pensionari, iar dacă, în urma recalculării, pensia este mai mică de 1.281 lei, diferenţa se suportă de la bugetul de stat.
„În general, sunt două categorii de pensionari în această situaţie. Indemnizaţia socială pentru pensionari, care nu scade sub 1.281 lei, fiindcă, începând cu 1 septembrie, beneficiarii de indemnizaţie socială vor continua să primească suma minimă garantată de 1.281 lei, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculări.
Dacă în urma recalculării pensia este mai mică de 1.281 lei, diferenţa se suportă de la bugetul de stat ca şi până acum.
Şi cei care au avut un avantaj la pensii şi primeau mai mulţi bani decât alţi pensionari care au muncit şi contribuit la fel, ei au avut deja avantajul pe care alţi pensionari îl obţin acum şi a căror pensie creşte în urma recalculării.
Ei bine, domniile lor nu pierd acest acest avantaj pentru că îşi păstrează pensia mai favorabilă.
Deci, chiar dacă nu le creşte pensia acum, aceşti pensionari nu vor pierde niciun leu la pensie. Aşa, realizăm scopul principal al legii de a elimina inechităţile din sistem.
Este prima dată când toate pensiile din sistemul public din România sunt calculate după aceeaşi formulă, astfel încât să fie eliminate inechităţile care apăruseră în funcţie de legislaţia care s-a aplicat la momentul ieşirii la pensie”, a explicat ministrul Muncii.
Te-ar putea interesa și: Fără angajați, fără pensii. Avertisment dur: România e în fața unei crize iminente