Comisia Europeană a aprobat în cursul zilei de azi o schemă de ajutoare în valoare de 44 milioane euro (217,7 milioane de lei) notificată de România pentru sprijinirea crescătorilor de bovine, în contextul războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei. În acest context, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a transmis că introducerea, prin Planul Naţional Strategic (PNS) 2023-2027, a măsurilor de sprijin de „bunăstare pentru taurine” sunt motivate de faptul că „această specie se află într-un moment dificil”. Petre Daea consideră că se întâmplă acest lucru deoarece „toate cătările acuzelor sunt între coarnele vacii”.
„Este pentru prima dată în România când introducem bunăstare pentru taurine, fie taurine de carne, fie de lapte. Ştim foarte bine că această specie se află într-un moment dificil. Peste tot la noi cunoaşteţi acest lucru. E o greutate formidabilă generată şi de seceta pe care am avut-o, pe care aţi gestionat-o în primul rând cu buzunarul dumneavoastră, mai puţin în această zonă, dar şi aici taurina, vaca de lapte, acum este duşmanul număr unu al planetei, a devenit principalul poluator. Toate cătările acuzelor sunt între coarnele vacii, vaca e de vină pentru tot”, a spus ministrul agriculturii, potrivit Agerpres.
Ai mai putea citi și: Finanțare de 70.000 de euro pentru tineri, începând cu 2023. Cine poate primi banii de la Guvern
„În condiţiile în care ştim foarte bine că ecosistemul trebuie să rămână într-o corelaţie optimă, iar planta fără animal sau terenuri fără animal nu există. Cum nu poate exista zootehnie fără producţie vegetală, cum de altminteri nu poate fi industrie prelucrătoare din zootehnie dacă n-ai animal.
Păi despre ce vorbim aici? Acest ecosistem care, pe de o parte, menţine nuanţa biodiversităţii şi interesului european şi nu numai, trebuie să îl vedem în realitatea lui şi în dimensiunea lui pentru a putea mergem mai departe. Şi de aceea introducem bunăstarea pentru prima dată ca formă de sprijin, introducem plata pe lapte şi taurină„, a declarat Petru Daea, în cadrul conferinţei regionale de la Târgu Mureş a Caravanei Cunoaşterii PNS 2023-2027.
În acest context, Ministrul Agriculturii a mai explicat că momentul extrem de greu pe care îl traversează zootehnia, provocat şi de seceta din anumite zone, poate fi depăşit prin susţinerea vacilor cu lapte. În acest sens, măsurile de bunăstare sunt de 100 euro/cap de animal, potrivit Planului Naţional Strategic, această schemă de ajutor adăugându-se subvenţiilor europene şi de stat acordate anterior acestui sector al zootehniei.
Te mai poate interesa și: APIA a aprobat toate plățile pentru fermieri! Iată lista completă a subvențiilor de care poți beneficia atât de simplu!