- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Crește iar prețul la pâine! Cât vor plăti românii în perioada următoare?

22 Oct, 11:57 • Mălureanu Rebecca
Producătorii de pâine anunță noi scumpiri, pe fondul creșterii costurilor cu materia primă, forța de muncă și utilitățile. Majorările vor fi treptate, estimându-se ca până la finalul lunii ianuarie, românii vor plăti pentru o franzelă până la 10% mai mult, adică 50 de bani în plus pentru fiecare pâine.
Crește iar prețul la pâine! Cât vor plăti românii în perioada următoare?

Unul dintre cele mai consumate alimente la nivel naţional, pâinea, se scumpește din nou. Producătorii invocă creşterea preţurilor la materia primă şi prevăd că scumpirile vor fi treptate, până la finalul lunii ianuarie. Institutul Național de Statistică vizează o creștere de preț cuprinsă între 3 și 5%.

Scumpirile se vor face progresiv, până la finalul lunii ianuarie. Deja produsele de panifcație sunt mai scumpe. INS raportează o creștere de preț cuprinsă între 3 și 5% pentru acest tip de produse la nivel național.

Creșteri substanțiale de preț la pâine

Unii producători susțin că în această perioadă sunt nevoiți să crească prețurile cu procente mai mari, de aproximativ 10%. În așa fel âncât, pentru o simplă franzelă, care ne costă în unele locuri chiar și cinci lei, o scumpire de 10% ar însemna în plus 50 de bani la fiecare achiziție pe care o facem.

Românii vor plăti mai mult pentru pâine
Românii vor plăti mai mult pentru pâine

Te-ar mai putea interesa și: Varza a ajuns să fie mai scumpă decât ciocolata Dubai la Kaufland. Cum a reacţionat Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor

Majorarea de preț se va face simțită printre români zi de zi. Fiecare român consumă lunar aproximativ șapte kilograme de pâine. În comparație, consumul de cartofi, un alt aliment ce este nelipsit de pe mesele din țara noastră, ajunge la trei trei kilograme în fiecare lună de persoană.

Și prețul grâului alimentar este mai mare

Creșterea prețurilor este cel mai important motiv declarat de producători, întrucât costurile cu forța de muncă cresc permanent, la fel și ca cele operaționale precum utilitățile și transportul. Pe lângă asta, o problemă este costul materiei prime, susțin producătorii. Prețul grâului alimentar este mai mare, cu toate că prognozele arată că producția de grâu în România nu ar trebui să scadă în 2024, deși a fost secetă.

În 2023, România a reușit să ajungă la o producție de grâu de 9,635 milioane de tone. Pentru anul 2024 cifrele nu sunt stabile, dar în perioada 1 iulie – 8 septembrie 2024, România a fost cel mai mare exportator de grâu moale din UE, cu o cantitate de 1,72 milioane de tone. Prețul grâului este la momentul actual de 226 euro pe tonă, mai mare față de luna august, de exemplu, atunci când era 194 euro pe tonă, potrivit bursei de referință din Paris.

Ai mai putea citi și: Românii trăiesc mai mult pe datorie. De câți bani are nevoie o familie pentru a trăi decent

Urmărește Daily Business pe Google News