Numărul zilelor libere în 2023 ajunge la 17, deoarece a fost aprobat în Parlament un proiect de lege care prevede ca zilele de 6 și 7 ianuarie (Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul) să fie declarate zile de sărbătoare legală.
În acest sens, conform Codului Muncii, românii mai pot primi două zile libere pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.
Legea mai stipulează și faptul că românii care sunt nevoiți să lucreze chiar și în zilele considerate libere, vor primi în plus la salariu, adică ziua lucrată va fi plătită dublu. În afară de toate aceste zile, salariații din țara noastră au dreptul, conform legii, la zile de concediu de odihnă plătite, a cărui durată minimă este de 20 de zile lucrătoare.
De altfel, angajații din țara noastră mai au dreptul la cinci zile pentru căsătorie, nașterea sau căsătoria unui copil – trei zile, sau decesul unei rude de grad I sau II – 3 zile.
Deși au 17 zile în 2023, românii tot par să nu fie mulțumiți, cu toate că țara noastră are cele mai multe zile libere din spațiul european. Spre exemplu, britanicii au opt libere, iar în Franța sunt 11 sărbători legale, însă nu toate aceste zile sunt nelucrătoare, cu excepția zilei de 1 mai, în timp ce în Germania sunt nouă zile libere de sărbători, iar landurile mai pot stabili, individual, zile în plus.
Ai mai putea citi: Rezultate finale Recensământ. Populația rezidentă a României, 19,05 milioane persoane